PSRM

02 octombrie 2019

Ion Ceban a prezentat conceptul de transformare a Chișinăului în municipiu inteligent

Astăzi, 2 octombrie, candidatul pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău a prezentat viziunea sa și a echipei sale privind transformarea capitalei în Smart City.

În debutul conferinței Ion Ceban a prezentat imagini video inedite cum va arăta Chișinăul inteligent.

”Eu îmi propun ca serviciile primăriei să fie la distanța de un click de fiecare locuitor al municipiului. Tehnologiile avansează foarte repede și noi trebuie să fim în pas cu ele și cu orașele moderne ale lumii. Sunt adeptul ideii că majoritatea deciziilor primăriei trebuie să determine transformarea Chișinăului într-un municipiu al viitorului copiilor noștri. Copiii de astăzi cunosc foarte bine tehnologiile, dar trebuie să le implementăm pentru toți cetățenii, ceea ce ne-ar permite să diminuăm cozile de la birourile funcționarilor, să facem activitatea primăriei transparentă și să eliminăm corupția.”, a precizat Ion Ceban.

Candidatul a explicat că programul de transformare a capitalei într-un oraș inteligent presupune implementarea tehnologiilor moderne în mai multe domenii. Vor fi folosite tehnologii moderne pentru fluidizarea traficului rutier. Va fi introdusă o aplicație specială care va permite conducătorilor auto să afle despre locurile de parcare disponibile în oraș. Aplicația ”City Report” va permite cetățenilor să transmită sesizări despre incidente instituțiilor și operatorilor serviciilor publice. Certificatele de urbanism vor fi emise în format electronic. Programările la medic și la instituțiile care prestează servicii sociale, dar și înscrierile la școală și grădiniță vor fi online. Ion Ceban a subliniat că în bugetul municipal va exista un capitol aparte care va prevedea cheltuielile pentru implementarea noilor tehnologii. Costurile aproximative sunt estimate la aproximativ 10 milioane de lei, plus cele de întreținere a sistemelor.

”Ca să nu existe corupție la eliberarea certificatelor de urbanism, la depunerea petițiilor de către cetățeni ne propunem ca într-un an să existe ghișeul unic electronic. Vă asigur că în, cel mult 3 ani, municipiul Chișinău va deveni mai prietenos din perspectiva serviciilor pe care le oferă locuitorilor.”, a spus Ion Ceban.  

Candidatul a mai spus că tehnologii moderne vor fi implementate în domeniul gestionării fondului locativ prin aplicația ”Casa electronică”, construcțiilor, energeticii și protecției mediului, sistemului educației și sănătății, mobilității urbane și logisticii.

Trebuie să ținem cont că tinerii vor alege să trăiască în orașe tehnologizate, prin urmare Chișinăul trebuie să devină oraș modern. Din perspectiva economică, digitalizarea serviciilor va determina reducerea costurilor pentru locuitori, pentru mediul de afaceri și pentru municipalitate.”, a conchis Ion Ceban.

Candidatul a amintit că, fiind consilier municipal, el a propus implementarea proiectelor E-grădiniță și E-școală, care funcționează, dar necesită a fi îmbunătățite. De asemenea, Ion Ceban a subliniat necesitatea revenirii la achizițiile publice electronice prin sistemul M-Tender, inițiativă lansată de fracțiunea PSRM în CMC, care a fost implementată, dar oprită la inițiativa unor persoane interesate. Mai mult, el a anunțat că va fi dus pînă la capăt și proiectul privind votul electronic în CMC.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă