PSRM

31 iulie 2015

Ion Ceban a numit cei 6 ani de guvernare ai AIE „ istorie de coşmar” pentru RM şi a depus mandatul de deputat în favoarea celui de consilier municipal

La închereia sesiunii parlamentare de primăvară-vară, deputatul socialist Ion Ceban a rostit următorul discurs:

„Această sesiune parlamentară a fost caracterizată de formatul în care a fost guvernată ţara în ultimii şase ani. Cineva a încercat mai mulţi ani la rînd să o numească „istorie de succes”, doar că această „istorie de succes” seamănă mai mult cu „teatrul absurdului” şi „istorie de coşmar”.

Şi iată de ce.

În această legislatură am aflat cum aţi legalizat furturile de miliarde de lei în Republica Moldova. Marea majoritate care se află în această sală se fac vinovaţi de aceste lucruri. De ce vorbesc de teatrul absurdului, fiindcă au fost foarte multe iniţiative la capitolul social de majorare a pensiilor, de majorare a salariilor, de interzicere a închiderii şcolilor unde este nevoie de doar 50 mii de lei pentru a le păstra, să nu fie închise centrele medicale sau spitalele, unde nu ajung 20, 30, 100 de mii de lei. În acest sens întotdeauna aţi menţionat că bani nu sînt. Întoarceţi miliardele şi bani o să fie.

În ceea ce ţine de aceste miliarde, nu sînt doar cifrele pe care le-aţi fraudat în sistemul financiar-bancar. Şi, apropo, ieri în cuvîntările D-stră aţi recunoscut, că este o fraudă. Şi insituţiile guvernamentale şi cele de control tot au recunoscut că nu pot face nimic. Eu dacă aş face referinţă la acei experţi, care, apropo, tot au lucrat pentru D-stră şi care au menţionat că nu doar miliardele furate din sistemul financiar-bancar, dar şi tot ce a venit pe filiera granturi şi credite, 60 la sută au fost furate. Or dacă am cifra aceste sume, sînt vre-o 40 de mld. de lei pe care i-aţi furat în trei ani de zile de la cetăţenii RM.

Dacă vreţi, sîntem ţara nr.1 unde s-au furat bani publicii, banii din împrumut în asemenea proporţii. Şi tot sîntem ţara nr.1 la capitolul sărăcie. Şi este tragic.

Socialiştii au rugat de mai multe ori să oprim creşterea preţurilor la medicamente, creşterea tarifelor. Teatrul absurdului constă într-aceia că în lume preţurile la gazele naturale s-au micşorat. Astăzi Gazprom-ul a anunţat că mai micşorează cu 19%, iar tariful la gaz în RM – creşte.

Tare aşi vrea ca D-stră măcar pentru ceva timp să vă puneţi în ipostaza unei pensionare, unei familii cu mulţi copii, a invalizilor, a bugetarilor. Măcar două trei luni de zile să trăiţi din veniturile pe care le au ei. Să dea Dumnezeu ca unii din voi să ajungă în asemenea situaţie. Să vedeţi cum e să faci faţă unor asemenea provocări. Oamenii care lucrează cinstit, care lucrează cu dăruire de sine, care nu au plecat şi au decis să rămînă aici, alături de copiii lor şi să înveţe şi alţi copii, să-i lecuiască pe cei care au nevoie, voi vă bateţi joc de ei în fiecare zi. E grav.

Gazul se scumpeşte cu 15%, energia electrică cu 37 la sută. Acum sînt solicitări de a majora tarifele la apă cu 40 la sută, căldura cu 50%. Doar în acest an în Chişinău sînt peste 75 mii de apartamente cu datorii la căldură. Oamenii sînt daţi afară din case pentru faptul că nu pot să-şi achite serviciile comunale, iar aici e veselie.

Mă adresez d-lui Ghimpu. I-am adus o lămîe ca să o mănînce, să-i fie faţa puţin mai tristă. Că ieri tare mult se veselea. A uitat şi de procuror european, şi de miliarde şi de faptul că nu va face coaliţie cu cine a făcut coaliţie. A obţinut funcţiile necesare şi cu pufuşor pe botişor în continuare, va administra ceea ce i-a revenit. A uitat despre tot ce a spus în campania electorală.

Acest guvern care a fost ieri investit, a vorbit despre multe fenomene pe care le va combate. Mi-a fost straniu să aud. Dar cine a guvernat ultimii 6 ani de zile? Parcă aţi fi venit din opoziţie! Cine se face vinovat de situaţia creată? Vinoveţi sînt cei care se află în acesată sală.

Stimaţi colegi, eu am luptat sincer, alături de colegii mei, toţi aceşti ani pentru cetăţenul de rînd. Întrebările pe care le-am pus, proiectele de lege pe care le-am propus. Am mers şi în campania electorală pentru municipiul Chişinău şi vreau să vă anunţ, că aşa cum am promis, voi depune mandatul de deputat în favoarea mandatului de consilier municipal. Sînt peste o sută de mii de cetăţeni care ne-au votat în Chişinău şi le voi apăra interesele.

Le mulţumesc grupului parlamentar şi colegilor din partid pentru colaborare, pentru onoarea de a conduce fracţiunea în CMC. Voi depune toate eforturile pentru ca să apăr în continuare interesele cetăţenilor, pentru că, în prezent numai capitală europeană nu poate fi numit acest sat cu infrastructură comunală şi drumuri pline de gropi, gherete, tarabe şi tot ce doriţi.

În fine, funcţiile vin şi pleacă. Nu m-am ascuns nici o dată după imunitatea parlamentară. Am fost sincer în cea ce am spus şi vă invit să o faceţi şi D-stră atîta timp cît aveţi mandat din partea cetăţenilor. Fiţi sinceri şi încercaţi să faceţi ceea pentru ce v-a delegat poporul RM.Vă îndemn să nu vă bateţi joc de oameni în continuare.

Moldova trebuie şi va avea viitor. Se doreşte acest lucru sau nu. Depuneţi un efort în acest sens.

Vă doresc succes şi Vă mulţumesc pentru colaborare”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă