PSRM

03 aprilie 2020

În perioada de criză, exporturile în CSI se mențin la același nivel, iar cele spre UE au scăzut

De la începutul perioadei de criză, exporturile spre țările CSI au rămas la același nivel. O demonstrează datele statistice, pe care le-a prezentat Igor Dodon în cadrul emisiunii Președintele Răspunde.

„Ieri de exemplu exporturile în CSI au fost de 40 mln lei, comparativ cu 28 mln, alaltăieri. Pe 31 martie au fost de 39 mln de lei. Toată luna martie, cea mai mare cifră a fost 50 mln, dar așa de obicei este de 39-40 mln. Adică în CSI exporturile merg. Nu putem spune despre o scădere dramatică a exporturilor”, a declarat președintele țării.
Totodată, Igor Dodon a declarat că este înregistrată o scădere la exporturile în țările UE.

„De ce? Pentru că în UE noi, în mare parte, exportam cablaj și tot ce e necesar de producere a mașinilor. În această perioadă, ZEL-ul de la Bălți, Orhei funcționează la o capacitate de doar 7-10 %”, a explicat Igor Dodon.

Potrivit datelor Serviciului Vamal, în primele 3 luni ale acestui an încasările se cifrează la peste 5,3 miliarde de lei, în creștere cu 776 milioane de lei (17%) față de aceeași perioadă a anului precedent. În luna martie a anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat peste 2 miliarde de lei, cu peste 196 milioane lei mai mult (cca 11%), comparativ cu intervalul corespondent al anului 2019.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă