PSRM

03 iunie 2020

Igor Dodon și-a exprimat speranța că, de săptămîna viitoare, Parlamentul va reveni la ședințele plenare

Președintele țării, Igor Dodon, și-a exprimat speranța că, de săptămîna viitoare, Parlamentul va reveni la ședințele plenare, întrerupte din cauza confirmării mai multe cazuri de COVID-19. Șeful statului a declarat, în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova că, deputații au pe agenda de lucru mai multe proiecte de lege, inclusiv Guvernul pregătește inițiativa prezidențială cu privire la alocarea a câte 700 de lei pentru pensionarii cu o pensie de pînă la 3000 de lei.

”Sper că, de săptămîna viitoare, vor începe ședințele plenare ale Parlamentului, pentru că sunt mai multe subiecte care urmează a fi discutate, inclusiv colegii de la Guvern pregătesc proiectul de lege privind inițiativa mea de a acorda cîte 700 de lei la pensionari. Vedem dacă reușesc săptămîna viitoare sau peste o săptămînă”, a spus șeful statului.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a semnat dispoziția cu privire la stabilirea regimului de autoizolare la domiciliu a deputaților pînă la prezentarea rezultatelor negative a testului la COVID -19. Decizia de testare a deputaților și angajaților din cadrul Secretariatului Parlamentului pentru determinarea prezenței virusului a fost luată după ce un deputat a fost depistat pozitiv la coronavirus.

Igor Dodon: Cred că acest Guvern, în forma actuală, se va păstra cel puțin pînă la alegerile prezidențiale

Președintele țării, Igor Dodon, susține că Guvernul Chicu se va menține până la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Șeful statului a declarat pentru Sputnik Moldova că, cei care vor iniția în această perioadă de criză demiterea Executivului, vor risca mult din punct de vedere politic.

”Cred că acest Guvern, în forma actuală, se va păstra cel puțin pînă la alegerile prezidențiale și cred că aceasta va fi o soluție corectă pentru Republica Moldova, pentru că să dai jos în plină pandemie și criză economică Guvernul este riscant politic pentru cei care vor iniția acest lucru. Sunt declarațiile opoziției care și-ar dori să intre în forță în tot ce ține de actul de guvernare și să dea jos Guvernul. Pe de altă parte, ei înțeleg că responsabilitatea este foarte mare”, a spus Dodon.

Președintele a reiterat că la această etapă există o majoritate parlamentară de 52 de deputați, plus un deputat independent care susține majoritatea inițiativelor Guvernului. În opinia șefului statului, această majoritate are toate șansele să se mențină și în continuare.

Grupul Candu-Șor vrea să destabilizeze situația din țară prin demiterea Guvernului Chicu, spune președintele

Președintele Igor Dodon susține că singurul scop pe care îl urmărește grupul Candu-Șor prin pregătirea demiterii actualului Guvern este destabilizarea situației din țară și, în consecință, câștigarea timpului pentru principalii figuranți în dosarul fraudei bancare, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

”Există forțe politice care își doresc o destabilizare în speranța că unele dosare care sunt investigate de Procuratura Generală, în situație de turbulență, vor avea șanse să stopeze aceste dosare. Grupul Șor și Candu au doar un scop, ei trebuie să câștige timp pentru Plahotniuc și pentru Șor. Pentru că Procurorul General face pași concreți, Guvernul este decis în ceea ce face pentru a întoarce aeroportul statului și pentru această grupare scopul este clar: lor le trebuie destabilizare în speranța că va cădea Guvernul și nu va fi numit alt Guvern, pentru a câștiga ceva timp”, a declarat președintele pentru Sputnik Moldova.

Șeful statului a reiterat că acest interese sunt contrare intereselor cetățenilor și statului.

Președintele pregătește un proiect de lege prin care se va interzice traseismul politic

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că, în două-trei săptămâni, va propune Parlamentului proiectul de lege prin care se va interzice traseismul politic al deputaților. Șeful statului a menționat pentru Sputnik Moldova că această inițiativă prezidențială trebuie votată indiferent dacă vor fi alegeri parlamentare anticipate sau ordinare.
Igor Dodon a explicat că vor fi impuse prin lege mai multe condiții dure pentru deputații traseiști, inclusiv aceștia vor trebui să achite cheltuielile suportate de partid în campania electorală.

”Există practica mai multor țări care face mult mai dificilă plecarea unor deputați din fracțiunea în care a acces în Parlament. Propunerea este de a impune condiții mai dure în caz dacă cineva pleacă din fracțiune, și anume fracțiunile să fie create doar în primele 10 zile după alegeri. Trebuie puse pe spatele deputaților care vor să plece cheltuielile suportate în campania electorală”, a declarat președintele.

Anularea acordului actual cu Gazprom va duce la majorarea tarifului la gaze naturale

Președintele țării, Igor Dodon, susține că anularea sau negocierea unui nou acord cu Gazprom, așa cum cere opoziția parlamentară, ar putea duce la majorarea tarifului la gazele naturale pentru Moldova. Dodon a declarat, în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova, că în opinia specialiștilor actualul contract este unul foarte bun, care oferă un preț avantajos în perioada rece a anului, când consumul de gaze naturale este destul de mare.

”Conform acestui acord, în perioada rece a anului, când consumul este mai mare, pentru gaze vom plăti 100 de dolari. Specialiștii trebuie să spună ce este mai bine, să anulăm acest contract pentru a cumpăra în vară, cînd consumul este mic, cu 120, față de 150-160, cu riscul că în toamnă să plătim aceiași sumă sau să mergem cu acest contract care ne garantează un preț foarte bun în perioada rece a anului, și care ne va permite să micșorăm tarifele pentru consumatorul final”, a declarat președintele.

Potrivit șefului statului, majoritatea specialiștilor sunt de părere că anularea actualului acord cu Gazprom ne va crea probleme în perioada rece a anului, pentru că prețurile vor fi altele. Președintele a declarat că va discuta acest subiect, vineri, cu conducerea SA Moldovagaz.

O reformă ambițioasă în sistemul medical va fi lansată în scurt timp

Președintele Igor Dodon vorbește despre lansarea unei reforme ambițioase în domeniul sănătății. Șeful statului a declarat pentru Sputnik Moldova că acest program de reformare va cuprinde toate nivelele, începând cu punctele medicale din sat, spitalele raionale, regionale și se va termina cu instituțiile medicale cu statut național.

O primă etapă a acestei reforme, potrivit președintelui, este dublarea salariilor pentru toți lucrătorii din sistemul medical. Aceste majorări se vor efectua în câteva etape, astfel ca la începutul anului viitor, salariile angajaților din sănătate să fie dublate.

O altă etapă a reformei prevede echiparea spitalelor și punctelor medicale cu utilaj necesar și cu transport.
”Trebuie să venim cu un plan ambițios de investiții. La nivel de fiecare sat trebuie să fie un punct medical. În fiecare localitate trebuie să fie medic, transport. Resurse pentru aceste investiții vor fi din interior și din exterior”, a spus președintele.

Igor Dodon a semnat un decret prezidențial prin care anul 2020 a fost declarat Anul Lucrătorului Medical.

Legea cu privire la activitatea ONG-urilor ar putea fi adoptată chiar săptămîna viitoare de Parlament

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că, Legea cu privire la activitatea ONG-urilor ar putea fi adoptată chiar săptămâna viitoare de Parlament. Șeful statului a spus că în cadrul unei ședințe cu juriștii din Guvern, Parlament și de la Președinție au fost formulate unele recomandări către Parlament.

”Am schițat care ar fi compromisul. Sper că această abordare va fi discutată în comisia juridică, consiliul coaliției și acest proiect ar putea fi votat, în lectură finală, de Parlament poate chiar săptămâna viitoare, dar doar în condițiile în care el nu contravine intereselor naționale ale Republicii Moldova. Dacă va fi aprobat în alte condiții, atunci nu voi promulga această lege”, a spus președintele.

În opinia președintelui, urmează a fi revăzute conceptual unele articole din lege, în special articolul 6, care presupune implicarea directă a ONG-urilor în politică.

”În unele state europene este indicat expres că, dacă ONG-urile se implică în politică, atunci ele trebuie să raporteze public de unde au veniturile”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a dat exemplul Ungariei și Poloniei, care sunt state europene, și a declarat că Moldova trebuie să voteze un proiect similar.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă