PSRM

09 iunie 2020

Igor Dodon: S-a găsit consens pentru modificarea unor articole din Legea cu privire la ONG

Președintele Igor Dodon a anunțat că asupra controversatei Legi cu privire la activitatea ONG-urilor s-a găsit consens pentru modificarea unor articole care ar permite minimizarea riscurilor de implicare a forțelor externe în politica internă a Republicii Moldova.

”Dacă aceste amendamente vor fi susținute, atunci Legea ONG-urilor, cel mai probabil, săptămîna curentă va fi votată în lectura a doua pentru a fi transmisă la promulgare președintelui țării”, a declarat Igor Dodon după ședința săptămînală cu speakerul și premierul.
Igor Dodon a anunțat anterior că va promulga Legea cu privire la activitatea ONG-urilor doar în condițiile în care acest document nu contravine intereselor naționale ale Republicii Moldova. În opinia președintelui, urmează a fi revăzute conceptual unele articole din lege, în special articolul 6, care presupune implicarea directă a ONG-urilor în politică. Șeful statului a dat exemplul Ungariei, unde ONG-urile care se implică în politică, sunt obligate să raporteze public sursa veniturilor.

Din 48 de țări europene, Republica Moldova ocupă locul 22 la numărul de infectați cu COVID-19

Președintele Igor Dodon susține în contextul pandemiei COVID-19 că situația în Republica Moldova este relativ bună. Potrivit informației prezentată de șeful statului, după ședința cu speakerul și premierul, din 48 de țări europene, Republica Moldova ocupă locul 22 la numărul de infectați cu COVID-19 la un milion de populație, locul 19

– la numărul de decese la un milion de populație, iar rata deceselor din totalul de persoane contaminate este de 3,5 procente.

”Aproximativ 5800 de persoane s-au vindecat, iar rata deceselor este de 3,5% din numărul total de infectați, adică mai scăzută decît în marea majoritate a țărilor europene”, a declarat Dodon.

Pînă la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 9807 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1052 în Transnistria.

Toate plățile sociale: salariile, pensiile, ajutoarele sociale, indemnizațiile vor fi achitate integral și la timp

Președintele țării, Igor Dodon, a dat asigurări că toate plățile sociale: salariile, pensiile, ajutoarele sociale, indemnizațiile vor fi achitate integral și la timp. Șeful statului a declarat după ședința săptămînală cu președintele Parlamentului și premierul, că stabilitatea bugetară a țării este asigurată.

”La această etapă, încasările la bugetul de stat ne permit să asigurăm achitarea plăților sociale. Astfel toate angajamentele statului se onorează”, a declarat președintele.

Premierul Ion Chicu a declarat în cadrul unui interviu pentru NTV Moldova că, achitarea salariilor și a pensiilor este o obligație a Guvernului.

La sfîrșitul lunii iunie – începutul lunii iulie, în fiecare localitate din țară va începe reparația drumurilor

La sfîrșitul acestei luni, în fiecare localitate din Republica Moldova va începe reparația drumurilor. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, după ședința săptămînală cu speakerul și premierul.

”Practic, în aceste zile, se finalizează concursurile anunțate și la sfîrșitul lunii iunie – începutul lunii iulie, în fiecare localitate din țară va începe reparația drumurilor”, a declarat Dodon.

Programul național ”Drumuri bune pentru toți” a fost lansat la inițiativa președintelui Igor Dodon și prevede reparația drumurilor naționale dar și a celor locale. Astfel, pentru fiecare sat va fi alocat pînă la 1 milion de lei, în funcție de numărul de locuitori. Președintele a declarat că astfel se renunță la practica guvernelor anterioare, care alocau bani pentru drumuri în funcție de culoarea politică a primarului.

Veteranii vor beneficia de poliță medicală gratuită, potrivit președintelui țării

Conducerea țării își onorează angajamentele asumate în fața veteranilor de război. Președintele Igor Dodon a anunțat că, săptămîna aceasta, Parlamentul urmează să voteze, în lectură finală, legea care prevede asigurarea medicală gratuită pentru toți veteranii și majorarea alocației pentru văduvele veteranilor de război.

”Aceasta a fost o decizie luată în comun de către Guvern cu veteranii care au venit cu aceste doleanțe. Sperăm foarte mult că acest proiect de lege să fie votat unanim săptămîna aceasta”, a spus Igor Dodon.

Potrivit documentului, statul va oferi gratuit veteranilor de război prima de asigurare medicală obligatorie.

Totodată, urmează a fi majorat cuantumul alocației sociale de stat, de la 250 de lei la 500 de lei, soților/soțiilor veteranilor de război, dar și ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Noua lege va intra în vigoare la 1 iulie 2020.

Situația în agricultură s-a îmbunătățit, iar securitatea alimentară a Republicii Moldova va fi asigurată

Președintele Igor Dodon a anunțat că situația în agricultură s-a îmbunătățit. Aceste concluzii șeful statului le-a făcut atât din informațiile prezentate de responsabilii din domeniu, cît și în cadrul vizitelor de lucru pe care le efectuează în raioanele țării.

Șeful statului a declarat, după ședința cu președintele Parlamentului și premierul, că motive de îngrijorare nu sunt, iar securitatea alimentară a Republicii Moldova va fi asigurată.

”Cel mai probabil, vor fi și exporturi de cereale în acest an, deoarece situația în agricultură s-a îmbunătățit”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a anunțat și despre elaborarea unor măsuri de susținere a agricultorilor în condițiile secetei

Guvernul va vota, săptămîna aceasta, pachetul de măsuri suplimentare menite să susțină agenții economici în perioada crizei, elaborat la inițiativa președintelui Igor Dodon. Anunțul a fost făcut de șeful statului după ședința tradițională cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și premierul Ion Chicu.

”La ședința Guvernului va fi aprobat proiectul de lege pentru implementarea inițiativei pe care am anunțat-o acum câteva săptămîni referitor la subvenționarea creditelor în mărime de șase fonduri de salarizare. Sperăm foarte mult, săptămîna viitoare, să fie aprobată și în Parlament”, a declarat Dodon.

Președintele țării a lansat inițiativa de a veni cu un suport suplimentar pentru agenții economici. Astfel, statul va acoperi dobînzile bancare la creditele noi pentru agenții economici, în mărimea a șase fonduri de salarizare, pentru perioada de pînă la 31 decembrie 2021. Această măsură se va extinde și pentru creditele luate de agenții economici de la organizațiile de microfinanțare.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă