PSRM

03 septembrie 2020

Igor Dodon: Președintele trebuie să aibă un rol decisiv, de echilibru în sistemul politic al Republicii Moldova

Președintele trebuie să aibă un rol decisiv, de echilibru în sistemul politic al Republicii Moldova. Cu acest mesaj a venit șeful statului, Igor Dodon, astăzi, când se împlinesc 30 de ani de la instituirea prin lege a funcției de Președinte al Republicii Moldova. Igor Dodon a amintit că în 1990, deputații au considerat că țara noastră are nevoie de un Președinte, ales de cetățeni, iar în 1994, statutul și atribuțiile au fost legiferate în Constituție.

„Spre regret, pe parcursul anilor o serie dintre atribuțiile șefului statului au fost anulate, iar aceasta a dus la subminarea puterii de stat și consolidarea oligarhiei în politica moldovenească”, se arată în mesajul președintelui.

Igor Dodon a menționat faptul că istoria politică a țării demonstrează că instabilitatea în Parlament, pe de o parte, și atribuțiile reduse ale Președintelui, pe de altă parte, nu întotdeauna au fost benefice pentru funcționalitatea puterii executive.

“Astfel, ținând cont de experiența mea de deputat, de viceprim-ministru și de Președinte și luând în considerare opiniile cetățenilor, politicienilor, oamenilor de știință, ale specialiștilor în domeniul administrației publice, consider că Președintele trebuie să aibă un rol decisiv, de echilibru în sistemul politic al Republicii Moldova. Atribuțiile Președintelui ales de popor ar trebui să-i ofere pârghii pentru a depăși crizele instituționale, pentru a asigura funcționalitatea puterii executive în perioadele de instabilitate politică și parlamentară. Cetățenii, poporul care este suveranul puterii în stat, au nevoie de un Președinte activ, eficient, capabil să soluționeze problemele țării, să fie un bun mediator al ramurilor puterilor în stat”, a menționat Igor Dodon.

Șeful statului și-a exprimat speranța că membrii Comisiei privind reforma constituțională vor aborda și aspectele relative la statutul și atribuțiile Președintelui Republicii Moldova.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă