PSRM

15 mai 2020

Igor Dodon nu va susține inițiativa de a anula buletinele de vot în limba rusă

Președintele țării, Igor Dodon, spune că nu va susține inițiativa legislativă de a renunța la buletinele de vot în limba rusă. În cadrul emisiunii “Președintele Răspunde”, șeful statului a spus că dacă se va crea o majoritate parlamentară, care va susține această inițiativă, el nu va promulga prevederea.

“La noi în țară toate legile sunt în două limbi: moldovenească și rusă și așa va fi”, a precizat președintele.

Precizăm că mai multe modificări la Codul Electoral au fost prezentate spre examinare de către Comisia Electorală Centrală. Una din prevederi se referă la întocmirea buletinelor de vot. Potrivit documentului, se propune ca acestea să fie tipărite doar în „limba de stat”. Uniformizarea textului în limba de stat ar optimiza semnificativ resursele, inclusiv umane, pentru realizarea acestui proces, se menționează în document. Totuși, în cazul referendumurilor, cu excepția celor pentru revocarea primarului, buletinele de vot pot fi întocmite și în limba rusă.

Documentul a fost realizat de către un expert național, contractat în cadrul proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă