PSRM

04 martie 2024

Igor Dodon la lansarea cărții „80 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism”: Este foarte important ca tinerii noștri să știe că avem cu ce ne mândri!

Astăzi, la Chișinău a avut loc prezentarea cărții lui Boris Șapovalov și Victor Gaiciuc „Calendarul celor mai importante evenimente istorice, al numelor și al locurilor memoriale însemnate. Cu prilejul marcării a 80 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism”. Cartea a fost publicată cu sprijinul și participarea Organizației ”Rossotrudnicestvo” din Moldova, a celui de-al cincilea președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și al Comitetului Național de Coordonare „Pobeda”. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Ofițerilor din Republica Moldova și Comitetul Național de Coordonare „Pobeda”.

Cartea este scrisă în baza unor cercetări publicate anterior și a unor noi documente de arhivă. ”Este o primă încercare de a elabora un clasificator succint. Pentru prima dată în carte sunt enumerați toți Eroii Uniunii Sovietice care au apărat Moldova în 1941 (16 persoane) și au eliberat țara noastră de fascism în 1944 (158 de persoane). Cel mai dificil a fost restabilirea acestei liste”, a spus autorul. Boris Șapovalov a amintit că o astfel de listă a existat pe ”Arcul Victoriei” din centrul Chișinăului, dar a fost distrusă în 1990.

Al cincilea președinte al Republicii Moldova, secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, a mulțumit autorilor pentru munca depusă și a remarcat importanța deosebită a unor asemenea publicații, mai ales în anul în care marcăm 80 de ani de la eliberarea Moldovei de cotropitorii fasciști. „În anul curent, la majoritatea canalelor de televiziune din Moldova despre aceste evenimente nu se va vorbi. Cu regret, și în școli, puțini profesori vor aminti despre aceste date istorice. Dar este foarte important ca tinerii noștri să știe că avem cu ce ne mândri”, a spus Igor Dodon.

Liderul PSRM a mai menționat importanța organizării în acest an a două marșuri ale Victoriei – pe 9 mai și neapărat pe 24 August, când se împlinesc 80 de ani de la eliberarea Moldovei. „Sunt sigur că în pofida cenzurii, în pofida faptului că posturile de televiziune de stat, întreținute pe banii tuturor cetățenilor, continuă să facă propria propagandă, majoritatea cetățenilor Moldovei sărbătoresc Ziua Victoriei. Sunt convins că așa va fi și pe viitor”, a spus Igor Dodon.

Liderul PSRM i–a îndemnat pe cei prezenți să-i viziteze pe veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care au rămas atât de puțini – doar 38 în toată Republica.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă