PSRM

19 noiembrie 2014

Igor Dodon: „Moldova nu trebuie să îngenuncheze în faţa nimănui, totuşi viitorul ţării este alături de Rusia”

Astăzi, preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a organizat o conferinţă de presă pe marginea vizitei în Federaţia Rusă şi întrevederea cu viceprim-ministrul FR, Dmitri Rogozin.

În cadrul vizitei, liderii Partidului Socialiştilor, Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi, au avut mai multe întîlniri oficiale şi neoficiale cu demnitarii ruşi, în cadrul cărora au fost puse în discuţie mai multe subiecte importante: revenirea producţiei moldoveneşti pe pieţele ruseşti, problemele migranţilor moldoveni, contractul de livrare a gazelor ruseşti în Moldova, colaborarea în sfera umanitară etc.

„Mai întîi de toate, ţin să reiterez faptul că socialiştii susţin ferm ideea că Moldova nu trebuie să stea în genunchi în faţa nimănui, nici în faţa Estului, nici în faţa Vestului. În activităţile lor, socialiştii vor pune în prim-plan interesele naţionale ale ţării noastre. În prezent, apropierea de Rusia trebuie să fie o prioritate pentru ţara noastră. Majoritatea societăţii moldoveneşti este convinsă că Moldova va deveni un stat prosper doar alături de o Rusie puternică”, a declarant liderul PSRM.

„Cunoaşteţi că una din probleme a fost parţial soluţionată. Serviciul Federal de Migraţie a adoptat o decizie, care prevede că, pînă la 30 noiembrie, toţi migranţii muncitori cu încălcări ale legislaţiei migraţioniste pot veni în Moldova, după aceasta se pot întoarce în Rusia, cu începere din 1 decembrie, pentru a-şi relua acolo activitatea de pe foaie curată. În aceste zile, zeci de mii de cetăţeni revin în Moldova”, a relatat Dodon.

Momentul cheie al vizitei la Moscova a constituit întrevederea cu viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, copreşedintele comisiei interguvernamentale moldo-ruse, Dmitri Rogozin. O atenţie specială a părţilor a fost acordată posibilităţii reluării exporturilor produselor moldoveneşti pe pieţele ruseşti. “Ţin să vă informez că exporturile pot fi şi vor fi reluate după alegeri. Acest lucru ţine în mod nemijlocit de deciziile noului Guvern. Totuşi, toată lumea trebuie să înţeleagă că, atîta timp cît acordurile care au fost semnate cu UE, nu vor fi anulate, şansele de revenire pe pieţele ruseşti sînt foarte modeste”, a menţionat liderul PSRM.

Igor Dodon a reiterat din nou că formaţiunea pe care o conduce îşi asumă obligaţia de a denunţa Acordul de Asociere şi de Liber Schimb Comercial cu Uniunea Europeană imediat după alegeri şi reluarea relaţiilor comerciale cu Rusia. Preşedintele Partidului Socialiştilor a mai subliniat că produsele moldoveneşti sînt aşteptate pe pieţele ruseşti. În acest context, Igor Dodon a făcut un apel către toţi cetăţenii şi, mai ales, către fermieri, de a face o alegere corectă la 30 noiembrie.

În cadrul întrevederii cu Dmitri Rogozin, liderii PSRM au discutat şi alte probleme actuale – în special cele legate de livrările de gaze ruseşti în Moldova. Liderul socialiştilor i-a mulţumit vice-premierului FR pentru acordul părţii ruseşti de a prelungi acţiunea contractului, semnat încă în anul 2006 de către Zinaida Greceanîi, şi pentru o oarecare reducere a prețului la gaze pentru Moldova. Totodată, Dodon şi-a expus regretul vizavi de faptul că pentru consumatorii finali din Moldova această reducere va fi fără efect, deoarece autorităţile moldoveneşti au depreciat moneda naţională în scopuri speculative. Părţile au mai pus în discuţie posibilitatea unei reduceri ulterioare a preţurilor la carburanţi.

Preşedintele PSRM a solicitat viceprim-ministrului Federaţiei ruse să majoreze numărul de cote pentru studenţii moldoveni în instituţiile de învăţămînt superior din Rusia.

Video

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă