PSRM

12 decembrie 2023

Igor Dodon: marea majoritate a cetățenilor sunt pentru menținerea neutralității Republicii Moldova

Ex-președintele Republicii Moldova, Secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, a participat la masa rotundă „Neutralitatea permanentă a Republicii Moldova-alegerea suverană a poporului”, care a fost organizată astăzi în Parlament cu prilejul marcării Zilei Internaționale a Neutralității. Igor Dodon a menționat importanța vitală a menținerii statutului de neutralitate permanentă pentru securitatea țării noastre.

Igor Dodon a subliniat că marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova susțin menținerea neutralității țării noastre. Mai mult ca atât, în 2016, s-a ajuns la un consens pe acest subiect în rândul forțelor politice, când Parlamentul a adoptat, cu votul a 62 de deputați, Declarația „Cu privire la principiul inviolabilității suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova”.

Secretarul executiv al PSRM a adăugat că concetățenii noştri doresc pace şi reintegrare, reglementarea problemei transnistrene, iar discuțiile despre aderarea la UE fără Transnistria reprezintă o trădare a ţării noastre şi a intereselor acesteia, Transnistria fiind o parte componentă a Republicii Moldova.

Igor Dodon a mai remarcat că ideea promovată de unii politicieni privind necesitatea aderării la NATO, nu ne va ajuta nici să rezolvăm problema transnistreană, nici să asigurăm pacea în țara noastră.

Politicianul a atras atenția asupra faptului că lumea este astăzi în pragul unor schimbări fundamentale: „Asistăm la o etapă decisivă în istoria modernă a Republicii Moldova. Totul se va schimba în următorul an sau doi. Nu vorbim doar despre regiunea noastră, vorbim despre jucătorii globali.

Cu toții înțelegem că lumea va fi multipolară. Din punct de vedere istoric, încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare, granița dintre vest și est a fost întotdeauna aici. După finalizarea acestei etape, vor apărea alte blocuri militare. Și atunci apare întrebarea: unde va fi Moldova peste câțiva ani?”

„Pierderea statutului de neutralitate va crea mult mai multe riscuri de securitate pentru Moldova decât avem acum”, a subliniat Igor Dodon.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă