15 iunie 2021
Igor Dodon, la Cahul: Fabrica de brânzeturi trebuie repusă în activitate
Fabrica de brânzeturi din Cahul trebuie repusă în activitate, a declarat președintele PSRM, Igor Dodon, fiind invitat la o emisiune realizată de presa locală de la Cahul. Liderul socialiștilor a declarat că statul trebuie să facă tot posibilul ca să protejeze producătorul autohton, iar Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune un șir de măsuri în acest sens.
”Eu am fost anul trecut acolo. Pe parcursul ultimelor 3-4 ani, până la venirea socialiștilor la conducerea raionului, fabrica a intrat în datorii enorme, atât față de salariați, cât și față de furnizori. Consiliul raional a găsit anul trecut ceva surse și a început să finanțeze, trebuia să acceseze și un credit. Trebuie de făcut tot posibilul ca această fabrică să funcționeze. Este o fabrică unde cota majoritară este a statului, a consiliului raional. De aceea, consiliul raional ca fondator al acestei instituții ar fi bine să găsească soluții să investească, dacă nu, ar fi bine ca în parteneriat cu cineva să atragă surse pentru ca fabrica să funcționeze”, a declarat Dodon la emisiunea ”In Direct” realizată de portalul ziuadeazi.md din Cahul.
Președintele PSRM a reamintit că, anul trecut, fiind în funcția de șef al statului, a promovat în Parlament un proiect de lege care prevede că pe rafturile magazinelor mari să fie cel puțin 50% din produsele locale. Documentul care are menirea să susțină agentul economic din țară a fost însă respins de actualul președinte Maia Sandu.
”Regretabil că oponenții de pe dreapta sunt împotriva acestei legi și au blocat implementarea acestei legi. Consider că trebuie să protejăm producătorul nostru autohton, pentru ca pe rafturi să fie în primul rând produsele noastre. Dacă această lege ar fi fost promovată, sunt sigur că Fabrica de brânzeturi și alți agenți economici puteau să-și vândă mai simplu produsele pe care le produc”, a menționat Dodon.
Legea cu privire la comerțul interior, respinsă de Maia Sandu, prevedea obligativitatea comercianților de produse alimentare să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare autohtone în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.