PSRM

21 iunie 2019

Igor Dodon: Unica modalitate de restabilire a stabilității constituționale este demisia în corpore a judecătorilor CC

Astăzi, Comisia pentru democrație prin drept a Consiliului Europei, numită și Comisia de la Veneția a aprobat opinia cu privire la situația constituțională și posibilitatea de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Despre aceasta a scris pe pagina sa de pe rețelele de socializare Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

În opinia sa, Înalta Comisie a statuat cîteva chestiuni esențiale și anume:

– Curtea Constituțională a încălcat propriile proceduri de examinare a sesizărilor fiind „invitați” la ședințele Curții doar reprezentanții PD, fără a invita reprezentanții Parlamentului sau a Președintelui. Astfel, fiind încălcat principiul egalității părților.

– Procedura de dizolvare a Parlamentului urma a fi precedată de consultarea fracțiunilor parlamentare pentru a verifica epuizarea tuturor căilor de formare a noului Guvern.

– Termenul de 3 luni pentru dizolvarea Parlamentului expira pe data 9 iunie 2019. Luînd în considerație că data de 9 era zi de duminică acest termen urma a fi prelungit pînă pe data de 10 iunie.

– Numirea concomitentă a 3 judecători ai Curții Constituționale cu cîteva luni înaintea alegerilor parlamentare.

– Comisia a considerat contrar Constituției procedura de suspendare din funcție a Președintelui Republicii Moldova cu acordarea dreptului Prim Ministrului de a semna în numele său a actelor de dizolvare a Parlamentului. Comisia de la Veneția a subliniat că unica posibilitate de suspendare a Președintelui este în cazul exclusiv de inițiere a procedurii de demitere din funcție a Președintelui, iar instituirea interimatului se aplică doar în cazurile expres prevăzute de Constituția Republicii Moldova.

În cadrul dezbaterilor s-a subliniat că cazul Republicii Moldova, este o situație excepțională care nu a avut alte precedente în practică Comisiei.

“Astfel, după opinia mea, reieșind din cele expuse, unica modalitate de restabilire a stabilității Constituționale o consider demisia în corpore a judecătorilor Curții Constituționale”, a remarcat Dodon.

Textul integral al deciziei Comisiei va fi publicat în zilele următoare.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă