PSRM

01 iunie 2017

Igor Dodon a discutat cu Dmitri Rogozin despre relațiile moldo-ruse

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a discutat astăzi, 1 iunie, cu viceprim- ministru al Federației Ruse, Dmitri Rogozin.

La întrevedere au participat de asemenea Președintele Partidului Socialiștilor RM, Zinaida Grecianîi, Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța și consilierul președintelui, Ion Ceban.

În timpul conversației, Igor Dodon a condamnat demersurile antirusești din partea guvernului Moldovei și majorității parlamentare.

“Aceste puteri nu exprimă starea majorității poporului Republicii Moldova, care pledează ferm pentru un parteneriat strategic cu Federația Rusă”, a declarat șeful statului.

El a menționat că acțiunile majorității parlamentare și a guvernului sunt îndreptate, în primul rând, împotriva poporului, împotriva politicii președintelui privind dezvoltarea parteneriatului strategic cu Rusia, împotriva progreselor companiilor exportatoare din Republica Moldova pe piața Rusiei și împotriva a zeci de mii de compatrioți a căror probleme migraționale s-a reușit a fi soluționate în ultimele câteva luni.

În cadrul întrevederii a mai fost atinsă și tema soluționării problemei transnistrene. În special, Igor Dodon, și Dmitri Rogozin, au discutat despre problemele actuale: utilizarea plăcuțelor de înmatriculare transnistrene, recunoașterea diplomelor transnistrene primite în universitățile din Transnistria și o serie de alte probleme cu care se confruntă cetățenii de pe malul drept și stâng, precum și reluarea livrărilor de energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, pentru consumatorii de pe malul drept.

Igor Dodon a menționat că posibilele amânări politice și economice a soluționării problemelor cetățenilor care locuiesc pe malul stâng, pot provoca o reacție inversă și pot bloca procesul de negocieri.

“Pe malul stâng sunt cetățenii noștri, frații noștri și noi trebuie să facem tot posibilul pentru a ne asigura că ei vor să se integreze pe deplin cu malul drept, și nu invers. Presiunea și blocadele nu rezolvă nimic. Numai dialogul va crea condiții pentru o soluționare politică a conflictului transnistrean“, – a declarat președintele moldovean.

În concluzie, părțile au exprimat speranța comună că criza temporară în relațiile moldo-ruse vor fi în curând depășite.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă