PSRM

22 martie 2016

Igor Dodon a adresat o scrisoare dlui Klaus Iohannis, preşedinte al României

Igor Dodon, preşedintele PSRM a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că a semnat o scrisoare în adresa preşedintelui Romîniei, Klaus Iohannis prin care solicită luarea unei atitudini faţă de acţiunile unioniste care produc tensiune în societatea moldovenească.

“Mai întîi de toate, aduc sincere condoleanţe cetăţenilor belgieni şi rudelor victimelor de azi, din Bruxelles. Terorismul, extremismul şi violenţa trebuie condamnate şi combătute la nivel internaţional. Şi trebuie să evităm aşa ceva în Republica Moldova. Trebuie să evităm ca la noi în ţară să apară focare de ură, duşmănie, violenţă şi teroare”, a menţionat în debutul conferinţei Igor Dodon.

În altă ordine de idei Igor Dodon a anunţat: “Am pregătit o adresare personală, ca din partea liderului celei mai mari fracţiuni parlamentare din Republica Moldova, către preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, în care exprim îngrijorarea noastră cu privire la tensiunile care se produc în societatea moldovenească. În aceste săptămîni am avut zeci de întîlniri în raioane şi sate şi am văzut că oamenii sunt foarte revoltaţi de acţiunile unioniste care au loc în Moldova în ultima perioadă. Au mai fost aşa acţiuni şi înainte, dar acum ele s-au accentuat vizibil şi au devenit agresive. Există riscul unor ieşiri violente necontrolabile din partea cetăţenilor, dacă lucrurile vor evolua tot aşa în continuare. Acţiunile unioniste trezesc sentimente naţionaliste acute în raioanele ţării şi formează o psihologie de duşmănie faţă de România în rîndul cetăţenilor moldoveni. Pentru a evita asemenea fenomene, pentru a atenţiona asupra spiritelor care se creează, pentru a combate provocările din partea organizaţiilor unioniste, m-am adresat preşedintelui României cu solicitarea de a demonstra că Bucureştiul respectă statalitatea moldovenească şi nu are nicio pretenţie teritorială faţă de ţara noastră. Sperăm că domnul preşedinte Iohannis va înţelege demersul nostru şi va avea un răspuns adecvat.

Mai jos vedeţi textul scrisorii:

                                                                                                                      Presedintelui  României,

                                                                                                                    Domnului Klaus Iohannis

 

Stimate Domnule Preşedinte!

Motivul pentru care Vă transmit acest mesaj nu ar trebui să fie unul surprinzător pentru Dumneavoastră, fiindu-vă, probabil, cunoscută poziţia mea cu privire la relaţia dintre statele pe care le reprezentăm.

Am fost şi sunt motivat de ideea că Republica Moldova trebuie să-şi urmeze propriul traseu în istorie, ca stat independent, suveran, integru, partener egal cu vecinii săi din regiune şi de pe continent. Această viziune este împărtăşită de majoritatea absolută a cetăţenilor Republicii Moldova, care investesc speranţe în viitorul acestui stat.

Soarta de pînă acum a Republicii Moldova, în cei aproape 25 de ani de independenţă, nu a fost nici pentru o clipă uşoară şi lipsită de vitregii. Am trecut prin chinurile renaşterii ca stat şi avem până acum parte de diverse încercări, provocări şi dileme de politică internă şi externă.

Însă aceste greutăţi nu ne-au îngenuncheat şi nu ne-au demotivat, ca popor. Am dus povara noastră şi suntem gata să o ducem în continuare atât cît ne este hărăzit de sus, fără a ceda şi fără a pierde încrederea într-un viitor mai bun pentru ţara şi soarta noastră.

În toată această perioadă noi am mizat pe sprijinul ferm şi dezinteresat din partea prietenilor şi vecinilor noştri. În mod aparte, am mizat pe sprijinul României.

În acest sens, suntem recunoscători că România a fost printre primele state care au salutat oficial independenţa Republicii Moldova. Apreciem dinamica raporturilor comerciale dintre statele noastre, ajutorul umanitar şi de alt ordin oferit de guvernul României. Suntem pe deplin conştienţi de afinităţile culturale, lingvistice, istorice între popoarele noastre.

Totuşi, în pofida relaţiilor culturale, economice şi diplomatice strânse care s-au înfiripat între statele noastre, în pofida încrederii pe care am acordat-o de-a lungul anilor conducerii de la Bucureşti, noi avem astăzi toate temeiurile să bănuim statul român de interes făţiş în lichidarea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Altfel zis, avem temeiuri să-l bănuim de atentarea directă la statalitatea Republicii Moldova.

Indubitabil, Dumneavoastră, domnule preşedinte, sunteţi cît se poate de familiarizat cu lista lungă a proiectelor, declaraţiilor, acţiunilor şi planurilor lansate de diverse cercuri politice influente româneşti care insistă asupra caracterului temporar al Republicii Moldova ca stat şi râvnesc anexarea teritoriului moldovenesc în cadrul unei Românii Mari, după modelul şi după precedentul anului 1918.

Mai mult, toată această puzderie de organizaţii politice şi non-guvernamentale care promovează ideea Unirii, respectiv a dizolvării statalităţii moldoveneşti, este frecvent secondată şi încurajată de voci la cel mai înalt nivel de la Bucureşti. E suficientă menţionarea ex-preşedintelui român Traian Băsescu, ca portavoce impertinentă a unionismului şi antimoldovenismului, pentru a înţelege gravitatea situaţiei.

Pornind de la aceste constatări, este de înţeles reticenţa mea personală, precum şi a foarte multor moldoveni cu privire la relaţiile moldo-române şi faţă de demersurile politice ale diferitor demnitari români vizavi de Republica Moldova. Şi sunt de înţeles suspiciunile pe care le avem noi, majoritatea absolută a cetăţenilor Republicii Moldova, faţă de intenţiile şi acţiunile autorităţilor române în raport cu ţara noastră. Este îngrijorător şi descurajant să ştii că statul din vecinătate elaborează „proiecte de ţară” care presupun dispariţia ta ca popor şi ţară…

În această ordine de idei, solicit respectuos să luaţi atitudine, ca şef de stat, faţă de modul în care se acţionează în raport cu şi pe teritoriul Republicii Moldova din partea diferitor demnitari şi organizaţii din România. Mizăm că veţi demonstra, prin gesturi şi declaraţii, respect faţă de statalitatea şi suveranitatea Republicii Moldova.

Vrem să credem că marşurile unioniste care propagă ideea dispariţiei statalităţii moldoveneşti nu sunt susţinute de actuala conducere de la Bucureşti şi sperăm că Dumneavoastră aveţi un alt nivel de inteligenţă politică decât unii predecesori de la cârma ţării şi veţi trata cu maximă pertinenţă şi condescendenţă relaţiile politice şi de vecinătate cu Republica Moldova. O detaşare oficială a conducerii de la Bucureşti de proiectele unioniste revanşarde va însemna un pas important de apropiere de cetăţenii moldoveni, de preţuire a aspiraţiilor moldovenilor de a trăi împliniţi în propria ţară, Republica Moldova.

Eu personal, Partidul Socialiştilor pe care îl reprezint, cetăţenii Republicii Moldova, clasa politică moldovenească, noi cu toţii suntem dispuşi să consolidăm şi să aprofundăm relaţiile dintre statele noastre, din moment ce vom avea certitudinea că nimeni nu urzeşte planuri ascunse şi nu atentează la suveranitatea, integritatea şi independenţa celuilalt.

Mizez pe receptivitatea Dumneavoastră ca şef de stat şi sunt convins că ţările noastre vor putea consfinţi respectul reciproc prin semnarea diferitor acorduri, tratate şi acte de prietenie, care să ne apropie, să cultive încrederea, prietenia şi să asigure progresul economic şi social pe ambele maluri ale Prutului, aşa cum se cuvine între vecini.

 

Cu respect şi înaltă apreciere,

Igor Dodon,

Preşedinte al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă