PSRM

13 octombrie 2021

Guvernul PAS respinge inițiativa BCS cu privire la asigurarea alimentației gratuite și pentru elevii claselor V-IX-a

Guvernul Natalia Gavrilița refuză să asigure alimentarea gratuită în școli pentru elevii claselor a V-IX-a. Cabinetul de Miniștri anunță în avizul negativ dat inițiativei fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor că oferirea meselor gratuite și pentru elevii claselor gimnaziale este prea costisitoare pentru bugetul de stat.

Potrivit avizului, care va fi votat la ședința de miercuri a Executivului, costul necesar pentru alimentarea tuturor elevilor claselor V-IX-a nealimentați în prezent, constituie 285 de milioane de lei anual, fără a lua în calcul cheltuielile suplimentare necesare pentru salarizarea numărului majorat al personalului auxiliar, achitarea serviciilor comunale, dotarea și repararea cantinelor pentru desfășurarea serviciului de alimentație.

”Cheltuielile suplimentare actualmente sunt dificil de cuantificat, întrucât acestea ar presupune alocarea resurselor financiare nu doar pentru salarizarea personalului implicat, dar și pentru suportul tehnic necesar în vederea organizării procesului de alimentație gratuită a copiilor respectivi, precum și altor cheltuieli conexe”, susține Guvernul.

Amintim, aceiași poziție a fost prezentată și de deputații PAS din Parlament. Aceștia susțin că statul nu trebuie să asigure alimentația gratuită în școală pentru copiii care nu sunt din familii socialmente vulnerabile. Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputatul PAS Dan Perciun, a declarat că aceste costurile ar fi foarte mari pentru stat, de aceea în școli trebuie hrăniți gratuit doar copiii din familiile nevoiașe.

Unul din autorii proiectului, deputatul BCS Alla Darovannaia, a declarat că inițiativa prevede alimentarea a 136 de mii de elevi din contul statului.

În prezent, statul asigură masa gratuită în școli pentru elevii claselor primare.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă