PSRM

12 iulie 2022

Guvernul PAS nu asigură securitatea agroalimentară a Republicii Moldova

Pe parcursul ultimelor trei luni, potrivit datelor Organizației Mondiale pentru Agricultură și Alimentație, în țările europene prețurile la produsele agroalimentare scad, însă în Republica Moldova, potrivit Biroului Național de Statistică, în iunie prețurile în mediu au crescut cu 32% în comparație cu iunie trecut, adică, pe parcursul primului an de guvernare PAS.

Despre aceasta a vorbit în cadrul unui briefing fostul ministru al Agriculturii, consilierul fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, Ion Perju. Conform datelor oficiale, la produsele alimentare inflația a fost de 34%. Pentru prima dată din 1995, în luna iunie au crescut prețurile la fructe proaspete – de 2,5%. Unii agricultorii își defrișează livezile cu pomi fructiferi, a comunicat Perju.

Prognozele referitoare la roada de grâu sunt foarte pesimiste: din cauza secetei agricultorii vor avea maxim 2,5 tone la hectar. „Anul acesta, vom avea o recoltă de maximum 655 mii de tone de grâu, în timp ce anul trecut am avut 1,6 milioane. Toamna aceasta vom avea pâinea mult mai scumpă, iar agricultorii nu vor putea exporta nimic, respectiv nu vor avea mijloace financiare suficiente”, avertizează fostul ministru. Totodată, prognozele pentru porumb și floarea soarelui sunt de asemenea pesimiste, recolta va fi mult mai mică din cauza secetei.

Guvernul PAS a făcut foarte puțin pentru sectorul agrar, inclusiv la capitolul securității alimentare, a mai spus Ion Perju. În opinia lui, atentatul la independența Universității Agrare de Stat, intenția de a lichida instituția ”este nimic altceva decât o lovitură puternică în sectorul agrar”. ”Aceasta este atitudinea guvernării față de sectorul agrar”, a conchis fostul ministru.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă