PSRM

01 decembrie 2021

Guvernul PAS anunță că interesele comercianților internaționali sunt prioritare intereselor producătorilor moldoveni

Guvernul PAS va anula articolul din Legea comerțului intern care prevede susținerea producătorului local și facilitarea accesului în lanțul alimentar cu plasarea a cel puțin 50% din producția autohtonă. Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a declarat la această prevedere nu este practică și este contrară principiilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

”Dacă noi implementăm așa o prevedere, noi încălcăm principiile comerțului internațional și noi depindem de lucrul acesta. Suntem o țară mică și trebuie să avem relații cu exteriorul. Avem exporturi de 2,5 miliarde de dolari. Aceasta reprezintă un venit destul de important. E vorba de venit dar și valută. Leul este cam cea mai stabilă valută din spațiul CSI. Se datorează anume exportului, remitențelor și asistenței internaționale. Să dăm cu piciorul în acest lucru nu este rezonabil. (…) Principalul element al acestei legi este că de fapt ea contravine OMC. Noi trebuie să facem anumite modificări în lege și să venim cu acele prevederi care sunt general acceptate”, a declarat ministrul.

Gaibu mai susține că producătorii mari din Moldova nu au nevoie de suportul Guvernului, iar antreprenorii mici ”trebuie să fie protejați de abuzuri”.

La mijlocul lunii noiembrie, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au solicitat audierea miniștrilor Agriculturii și Economiei cu privire la lipsa acțiunilor întreprinse pentru susținerea producătorului local și facilitarea accesului în lanțul alimentar cu plasarea a cel puțin 50% din producția autohtonă. Opoziția a remarcat că au trecut mai mult de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, dar prevederile acesteia nu se implementează. Propunerea BCS a fost respinsă de majoritatea PAS.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă