PSRM

03 decembrie 2021

Guvernul Gavrilița nu a susținut propunerea PSRM de a majora bugetul Fondul de susținere a populației

Deputatul PSRM, Petru Burduja, a venit cu inițiativa de a suplini bugetul pentru anul viitor la Fondul de susținere a populației. Socialistul a înaintat un amendament în acest sens la votul pentru lectura a doua la Politica bugetar-fiscală, care a fost însă respins de Guvernul Gavrilița.

Executivul a decis să anuleze, începând cu anul viitor, taxa de lux pentru serviciile de telefonie mobilă, care erau o sursă de finanțare a Fondului de susținere a Populației. Potrivit Guvernului, această măsură ”are drept scop asigurarea condițiilor necesare pentru dezvoltarea comunicațiilor electronice bazate pe cele mai avansate tehnologii”.

Astfel, odată cu anularea taxei respective spectrul surselor de finanţare a fondului se va restrânge. Conform calculelor prezentate de Ministerul Finanțelor, impactul constituie aproximativ minus 42 de milioane de lei.

Pe parcursul anului 2020, sursele financiare acumulate în Fondul de susținere a populației din taxa pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă au constituit aproape 79 de milioane de lei.

Fondul de susţinere a populaţiei este creat pentru finanţarea programelor cu destinaţie specială în domeniul asistenţei sociale, finanţarea serviciilor sociale incluse în pachetul minim de servicii sociale, precum şi pentru finanţarea cantinelor de ajutor social.

Amintim, anterior Sindicatele au criticat Guvernul pentru decizia de a reduce veniturile Fondului de susținere a populației. Potrivit Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, reducerea veniturilor fondului va avea un impact nefast asupra populației din categoria socialmente-vulnerabilă care beneficia de servicii și prestații finanțate de acesta.

Conform Legii Bugetului de Stat pentru 2022, veniturile Fondului de susținere a populației vor fi de 135,5 milioane de lei, față de 146,4 milioane de lei în acest an.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă