PSRM

14 martie 2024

Grigore Novac: Derapajele antidemocratice ale guvernării actuale sunt pasibile unor investigații penale ulterioare

Grigore Novac, deputat PSRM, președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice a punctat în discursul său de la tribuna Parlamentului, abuzurile pe care le comite guvernarea actuală în raport cu democrația și drepturile fundamentale ale omului.

Deputatul s-a referit la instituirea controlului politic asupra instituțiilor statului, care conform legii trebuie să fie independente, la concursurile mimate pentru alegerea procurorului anticorupție și a procurorului general, numirea persoanelor loiale guvernării în Consiliul Superior al Magistraturii, în CSP și consiliul audiovizualului.

Totodată, Grigore Novac s-a referit la subminarea independenței justiției, camuflată sub lozinca guvernării de reformă a justiției prin implicarea politicienilor de la guvernare în activitatea organelor de autoadministrare a justiției și a procuraturii – CSM și CSP.

De asemenea, deputatul a vorbit despre încălcarea sistematică a drepturilor fundamentale ale omului, date care apar în diferite studii de percepție a drepturilor omului, potrivit cărora nouă din zece cetățeni ai Moldovei afirmă că drepturile lor se încalcă fie sistematic, fie ocazional.

În opinia lui Grigore Novac, este alarmant faptul că în anul 2023 CEDO a recepționat 653 de cereri îndreptate împotriva Moldovei – cu 2% mai mult decât în 2022. Moldova se află pe locul 5 din cele 46 de țări membre ale Consiliului Europei în ceea ce privește numărul de cereri depuse pe cap de locuitor.

”Noi demult am derapat din albia normalității, cu regret, demult nu auzim realitatea care este în RM. Am așteptat de la Recean o analiză obiectivă, chiar dacă avem mai multe probleme în țară care pot fi soluționate. Dar când ni se aruncă praf în ochi și se încearcă a denatura realitatea, de a ne prosti – este regretabil. Dreptatea și obuzurile oricum iese la iveală, doar că abuzurile comise de actuala guvernare sunt pasibile și vor fi subiect ale investigațiilor penale ulterioare”, a concluzionat Grigore Novac.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă