PSRM

23 aprilie 2021

Gaik Vartanean: Revocarea Domnicăi Manole este un semnal serios pentru politicieni și președinte despre inadmisibilitatea utilizării Curții Constituționale în interesele sale politice

„Modul în care, fără a lua în considerare litera și spiritul Constituției, președinția încearcă în mod repetat să devalorizeze parlamentarismul din Moldova, strivind toată puterea, este o încălcare gravă a principiilor separării puterilor, a continuității puterii și creează un precedent periculos pentru viitor.” Această opinie a fost exprimată pentru eNews de Gaik Vartanean, deputat al Parlamentului Republicii Moldova, fracțiuna PSRM.

„Pentru a înțelege de ce Parlamentul și-a retras sprijinul pentru unul dintre judecătorii Curții Constituționale, pe care însuși l-a oferit Domnicăi Manole, este necesar, cel puțin, să se ia în considerare două fapte scandaloase, la care judecătoarea este direct implicată. La începutul acestui an, Curtea Constituțională în decizia sa a declarat clar și transparent că, dacă există o majoritate parlamentară și este gata să numească un cabinet de miniștri, Parlamentul nu poate fi pedepsit pentru imposibilitatea alegerii unui Guvern. Însă, doar după câteva luni, Curtea Constituțională, în mod evident, făcând jocul politic al președintelui, se opune propriei sale decizii. Al doilea fapt este ignorarea evidentă a încălcărilor normelor constituționale de înaintare a unui candidat la funcția de prim-ministru de către președinte.

Modul în care, fără a lua în considerare litera și spiritul Constituției, președinția încearcă în mod repetat să devalorizeze parlamentarismul în Moldova, strivind toată puterea, este o încălcare gravă a principiilor separării și continuității puterii și creează un precedent periculos pentru viitor. Indiferent de cum va fi următorul Parlament sau președinte, dacă aceste acțiuni rămân nepedepsite, următorul președinte poate, de asemenea, scuipa majoritatea parlamentară la nesfârșit doar pentru că, de exemplu, din aceasta nu face parte el sau partidul său.

Deputatul a reamintit că exact despre acest lucru s-a discutat la sesiunea plenară a APCE, unde președintele Sandu a ținut un discurs.

„Liderul unuia dintre grupurile politice l-a întrebat pe Președintele Republicii Moldova dacă își dă seama că în țara noastră se creează un precedent periculos atunci când președintele dintr-o republică parlamentară încearcă să ignore Parlamentul. Evident, acesta a avut în vedere încercarea președinției de a subjuga puterea prin ocolirea normelor constituționale”.

Vartanean consideră că decizia de a o revoca pe Domnica Manole și de a numi un alt judecător este, cel puțin, un semnal politic serios pentru întreaga clasă politică și, în primul rând, pentru președinte, despre inadmisibilitatea utilizării Curții Constituționale în interesele sale politice. „Din păcate, opoziționiștii de dreapta continuă să impună haosul și războiul politic cetățenilor țării, în loc să soluționeze prompt și consecvent problema vaccinării în masă și să meargă la votare peste câteva luni, ceea ce, de fapt și se va întâmpla. Pentru că sănătatea oamenilor este mai presus de orice. Și deja încălcarea Constituției este pe conștiința celor care sunt orbiți de dorința de a-și dubla fracțiunea de la 15 la 30 de deputați ”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă