PSRM

21 noiembrie 2019

Gaik Vartanean a enumerat rezultatele vizitei delegației moldovenești la Moscova

Deputatul fracțiunii Partidului Socialiștilor, Gaik Vartanean a enumerat rezultatele vizitei delegației moldovenești la Moscova, în frunte cu Prim-ministrul Ion Chicu, care s-a desfășurat pe 20 noiembrie, în Federația Rusă.

  1. Restabilirea dialogului strategic cu Federația Rusă la nivel de Guvern.
  2. Partea rusă va sprijini reformele din Moldova, inclusiv reforma justiției, deoarece este interesată să protejeze investițiile și un climat investițional favorabil.
  3. Referitor la gaze – s-a ajuns la o înțelegere privind diminuarea semnificativă a prețului la gazele livrate de la 1 ianuarie 2020 de la 235 la 173 de dolari.
  4. S-a convenit asupra lansării procesului, care trebuie să conducă la liberalizarea deplină a comerțului cu Federația Rusă. În această etapă, s-a stabilit extinderea listei categoriilor de mărfuri care sunt exportate pe piața rusească fără taxe vamale de la 5 la 10 categorii. Astfel va fi acoperit aproape 70 la sută din nomenclatorul produselor exportate pe piața Federației Ruse.
  5. S-a ajuns la un acord privind prelungirea și după 1 ianuarie a posibilității exporturilor produselor moldovenești pe piața rusească fără aplicarea taxelor vamale pentru toate categoriile de mărfuri care sunt exportate în acest mod acum.
  6. S-a convenit asupra extinderii numărului companiilor moldovenești autorizate să exporte pe piața rusească, atît din sectorul agricol, fructelor și legumelor, cît și cel vinicol. În acest scop, autoritățile din Republica Moldova și Federația Rusă vor intensifica cooperarea pentru a verifica calitatea și accesul mai multor companii ca exportatori pe piața din FR.
  7. S-a soluționat problema transportatorilor, și anume așa-numitelor autorizații – partea rusă va oferi cel puțin 1000 de autorizații, ceea ce va acoperi nevoile actuale. În ceea ce privește acoperirea schemelor de corupție legate de distribuirea acestor autorizații, partea moldovenească a asigurat partea rusă că transportatorii vor primi autorizațiile direct la frontieră prin serviciul vamal și întregul proces va fi cît se poate de transparent.
  8. S-a convenit asupra lansării acțiunilor preparatorii în privința implementării inițiativei de utilizare și exportare a munițiilor din Transnistria. Mecanismul va fi cît se poate de transparent pentru toate țările, inclusiv pentru toți partenerii străini interesați.
  9. A fost obținut acordul principial al părții ruse de a acorda Moldovei un împrumut de aproximativ 500 de milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură, în principal pentru infrastructura transporturilor, drumurilor. Ministerele Finanțelor din cele două țări vor stabili condițiile împrumutului, iar decizia finală va fi luată numai pe baza intereselor Republicii Moldova. Mîine, Prim-ministrul Republicii Moldova va efectua o vizită la Londra pentru evenimentul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, unde, de asemenea, vor avea loc negocieri pentru finanțarea proiectelor investiționale.
PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă