PSRM

11 februarie 2020

Fracțiunea PSRM pregătește cinci inițiative legislative în domeniul Justiției

11 februarie 2020 – PSRM va prezenta, în acest an, cinci inițiative legislative, care sunt pregătite de un grup de juriști din cadrul fracțiunii parlamentare. Anunțul a fost făcut astăzi, 11 februarie, în cadrul unui briefing de presă, de către deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski.

Mai exact, este vorba despre un proiect, care prevede că cetățenii nu vor mai achita pierderile la consumul de apă; despre introducerea răspunderii penale a reprezentanților organelor electorale pentru falsificarea actelor în timpul alegerilor; despre introducerea mecanismului de control a executării deciziilor CEDO; despre simplificarea procedurii de înregistrare a moștenirii la notar; crearea unui fond de susținere a persoanelor, care au avut de suferit în urma infracțiunilor penale.

Vasile Bolea a declarat că aceste inițiative sunt rezultatul întrevederilor, pe care deputații socialiști le-au avut cu alegătorii, dar și un răspuns la solicitările primite de la cetățenii Republicii Moldova.

Prima inițiativă prevede că cetățenii nu vor mai achita pierderile la consumul de apă. Deputatul Vasile Bolea a anunțat că în cadrul fracțiunii PSRM a fost creat un grup de lucru, care a examinat plângerile cetățenilor și a identificat un șir de probleme și soluții.

Cea de-a doua inițiativă – modificări la Codul penal, care prevăd tragerea la răspundere a angajaților organelor electorale pentru manipularea și falsificarea actelor în timpul scrutinului.

A treia inițiativă –  instituirea unui mecanism de control parlamentar asupra executării hotărârilor CEDO în dosarele care vizează Republica Moldova. Vasile Bolea a declarat că țara noastră, spre regret, este lider la capitolul plângerilor înregistrate de cetățeni la CEDO. Bolea a mai spus că problema este discutată din anul 2014, dar soluții așa și nu s-au găsit. Fracțiunea va propune crearea unei comisii speciale care va urmări și responsabiliza organele din Moldova, care sunt responsabile de executarea condamnărilor țării noastre la CEDO.

”Trebuie să întreprindem măsuri ca să micșorăm numărul de condamnări și să dăm o mai mare credibilitate activității instanțelor judecătorești din țară”, a spus deputatul Vasile Bolea.

Deputatul Alexandr Suhodolski a prezentat o inițiativă elaborată de juriștii fracțiunii PSRM în domeniul activității notariale. Mai exact, parlamentarul a explicat că după ce s-au făcut modificări la Codul civil, procedura de înregistrare a moștenirii la notar a devenit mai complicată și s-au scumpit serviciile notariale. Deputatul a declarat că fracțiunea a elaborat un șir de modificări la Codul civil, pentru a minimaliza aceste probleme.

Cea de-a cincea inițiativă legislativă propusă de PSRM presupune crearea unui fond de susținere a victimelor infracțiunilor penale.

Deputații socialiști au menționat că există și alte probleme de ordin Juridic, care sunt examinate de un grup special al fracțiunii PSRM.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă