04 octombrie 2023
Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a boicotat ședința Parlamentului
Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit astăzi sala de plen a Parlamentului în semn de protest față de decizia ilegală a Comisiei pentru Situații Excepționale de a modifica legislația electorală în ajunul începerii campaniei electorale.
În debutul ședinței, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a expus poziția Blocului care reprezintă o treime din alegătorii țării. Potrivit lui Vlad Batrîncea, instituțiile statului, care se implică în lupta și jocurile politice, își pierd din imagine și independență, iar situația din țară devine absurdă.
”Curtea Constituțională trebuie să protejeze ordinea constituțională și în niciun caz să se implice în jocuri politice”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului, exprimându-și regretul că această prevedere a legii nu este respectată, iar, în consecință, Curtea Constituțională ia decizii contradictorii care afectează imaginea instituției și contribuie la pierderea încrederii din partea cetățenilor. ”Astăzi, rolul acestei instituții ridică multe semne de întrebare”.
Vlad Batrîncea a atras atenția și asupra rolului pe care îl are Comisia pentru Situații Excepționale.
„Astăzi, când Parlamentul este funcțional, nu înțelegem de ce Comisia pentru Situații Excepționale, creată de Parlament în vederea gestionării crizei energetice și umanitare, ne oferă amendamente la Codul Electoral”, a spus vicepreședintele Parlamentului, subliniind că amendarea Codului Electoral este de competența Parlamentului.
Vlad Batrîncea a amintit că fracțiunea BCS a cerut în repetate rânduri anularea stării de urgență și revenirea la normalitate, la respectarea normelor de drept.
În context, președintele fracțiunii a amintit că în țară există o Comisie Electorală Centrală funcțională, care are competența de a monitoriza activitățile partidelor politice și de a le sancționa. Există instanțe judecătorești care sunt împuternicite să confirme sau anuleze deciziile CEC.
Vlad Batrîncea a subliniat încă o dată absurditatea situației din țară, în care partidele politice nu au reguli clare de care să se conducă în procesul electoral, iar legile au devenit instabile și imprevizibile. El a menționat că Republica Moldova trebuie să se dezvolte ca stat de drept și să asigure independența tuturor instituțiilor statului.
„Cerem anularea deciziei Parlamentului de prelungire a stării de urgență, iar instituțiile statului să revină la normalitate. Toate partidele care îndeplinesc cerințele legale trebuie să poată participa în alegeri în condiții egale”, a rezumat vicepreședintele.