PSRM

24 noiembrie 2023

Fracțiunea BCS s-a pronunțat categoric împotriva ignorării propunerilor opoziției și prelungirii stării de urgență

Deputații din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialistilor au susținut un briefing în parlament, în cadrul căruia și-au exprimat protestul categoric împotriva prelungirii, de către majoritatea aflată la guvernare, a regimului stării de urgență în Moldova, precum și împotriva ignorării situației catastrofale din diverse sectoare ale economiei.

Vicepreședintele, liderul Fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, a anunțat în cadrul briefing-ului, că astăzi fracțiunea BCS a înregistrat un proiect de lege, care prevede renunțarea la regimul stării de urgență în Moldova. Deputatul a subliniat, că acest regim este în vigoare de doi ani și demonstrează în practică, că puterea actuală în Republica Moldova s-a transformat într-o dictatură, care poate guverna, doar folosind instrumentele de urgență.

“Comisia pentru Situații Excepționale a depășit demult mandatul Parlamentului. Prin acțiunile sale, această comisie încalcă grav Constituția și normele dreptului internațional, substituie ilegal deciziile instanțelor judecătorești, procuraturii, Consiliului Audiovizualului, noi vedem, cum regimul a acaparat atribuțiile organelor de stat și ale organelor independente.

Considerăm, că în regimul stării de urgență, bugetul de stat și interesele statului sunt grav încălcate, toate acestea afectând economia. Considerăm, că va veni momentul, în care toate deciziile acestei Comisii vor fi revizuite. Considerăm, că Republica Moldova trebuie să revină urgent la activitățile guvernamentale normale”, a declarat Vlad Batrîncea.

Acesta a subliniat, că regimul infracțional al Maiei Sandu degradează și a pierdut legătura cu realitatea, nu reacționează sub nicio formă la criticile experților, a opoziției și, de fapt, a întregii societăți a Republicii Moldova.

Deputatul Radu Mudreac a remarcat, că astăzi este sărbătorită Ziua lucrătorilor din agricultură. Dar astăzi, în situația catastrofală în care se află agricultura Moldovei, inclusiv din vina reprezentanților puterii, agricultorii au nevoie nu atât de felicitări, cât de soluționarea problemelor dificile acumulate în ultimii doi ani. Însă, reprezentanții puterii nu doresc să se întâlnească cu agricultorii și să soluționeze aceste probleme. Parlamentarii au propus examinarea acestei situații în parlament, dar majoritatea PAS au respins această propunere.

Deputatul Grigore Novac a atras atenția asupra acțiunilor de protest ale transportatorilor din Chișinău. Protestatarii au numeroase pretenții la adresa autorităților, inclusiv acuzații cu referire la faptul, că guvernarea susține interesele unor companii prin adoptarea noii legi. Fracțiunea a cerut parlamentului să organizeze audieri pe acest subiect sensibil, dar majoritatea PAS a respins și această propunere.

Fracțiunea BCS a părăsit astăzi sala de ședințe a parlamentului în semn de protest împotriva ignorării de către majoritatea parlamentară a problemelor extrem de complexe acumulate în diverse domenii și a refuzului de a anula regimul stării de urgență.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă