PSRM

29 decembrie 2022

Fracțiunea BCS a făcut bilanțul sesiunii de toamnă – iarnă a Parlamentului

Astăzi, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a susținut un briefing, în cadrul căruia a făcut totalurile sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului.

Deputatul BCS, Vladimir Voronin, a menționat că anul 2022 este un an pierdut pentru dezvoltarea țării noastre, deoarece nu a fost rezolvată nicio problemă de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor, nu a fost realizată nicio promisiune dată de guvernare care „parazitează pe ideea integrării europene”.

Și astăzi, „sarcina noastră principală este să facem tot posibilul pentru ca actuala guvernare să demisioneze, să fie organizate alegeri democratice libere, să fie ales un Parlament care să funcționeze în interesul Moldovei și al cetățenilor săi.”

Președintele fracțiunii Zinaida Greceanîi a atras atenția asupra decalajului dintre declarațiile autorităților și realitatea din țara noastră: „Când ascultăm reprezentanții guvernării, se pare că trăim în paradis. În realitate, Guvernul nu face altceva decât să distrugă statul.”

Potrivit șefului fracțiunii, pe parcursul anului 2022, fracțiunea BCS a înregistrat în Parlament 58 de proiecte de acte normative, dintre care majoritatea sunt de natură economică sau socială, menite să sprijine mediul de afaceri și cetățenii în condiții de criză economică severă. În total, fracțiunea a înregistrat 97 de inițiative legislative în Parlament, dintre care 64 sunt în curs de examinare.

Zinaida Greceanîi a menționat că majoritatea proiectelor opoziției au primit avize negative din partea guvernului și au fost respinse de majoritatea parlamentară. Singura inițiativă a fracțiunii care a fost aprobată vizează introducerea unui moratoriu privind deconectarea cetățenilor de la utilități în sezonul rece a anului.

„Am avut multe amendamente la documente foarte importante, cum ar fi politica bugetar-fiscală, bugetul de stat și bugetele asigurărilor sociale și de sănătate pentru anul 2023, și niciuna dintre ele nu a fost aprobată. În acest sens, apare întrebarea: De ce actuala guvernare se manifestă în acest fel? Va ajuta la dezvoltarea Republicii Moldova faptul că opoziția este ignorată?”- a spus Zinaida Greceanîi.

Președintele fracțiunii BCS a atras atenția asupra faptului că, potrivit Regulamentului Parlamentului, în fiecare a șasea săptămână de la data începerii sesiunii trebuie organizată ”ziua opoziției”, când în ședință plenară se examinează proiectele opoziției. Din păcate, această regulă a fost neglijată, iar deputații BCS erau nevoiți să propună includerea proiectelor sale în ordinea de zi a fiecărei ședințe în plen, care ulterior erau respinse.

În cadrul ședințelor de primăvară-vară și toamnă-iarnă ale Parlamentului din acest an, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au solicitat organizarea a 37 de audieri ale șefilor instituțiilor de stat, dintre care doar guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a fost audiat.

Deputații fracțiunii au insistat, de asemenea, pe acordarea votului de neîncredere guvernului Nataliei Gavrilița și au înaintat cinci moțiuni simple de cenzură împotriva miniștrilor din componența acestui Guvern. În rezultat, datorită inclusiv acestor moțiuni, doi miniștri au fost demiși.

Deputatul BCS, Oleg Reidman a atras atenția că în anul curent, în Parlament practic nu a existat o discuție profesionistă cu privire la „instrumentele necesare pentru menținerea activității economice, creșterea nivelului de stabilitate fiscală, astfel încât țara noastră să-și păstreze suveranitatea și independența.”

Cea mai elocventă dovadă în acest sens, potrivit deputatului, a fost încălcarea procedurii de adoptare a legilor cu privire la bugetele țării. Politica fiscală a fost adoptată „pe ultima sută de metri a anului”, deși ar fi trebuit făcut acest lucru în iulie. „Drept urmare, am primit un buget cu un deficit record de 18 miliarde de lei, care este acoperit în mare parte din împrumuturi externe. Totodată, 5 miliarde de lei din cele 18 urmează a fi achitate pentru împrumuturile anterioare”, a specificat Oleg Reidman.
Potrivit lui, doar jumătate din numărul total al întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova au declarat un anumit profit în acest an, „restul fiind candidați la faliment.”
„Ministrul Economiei a ajuns să afirme că va închide întreprinderile mari de stat care asigură 70% din Produsul Intern Brut. Uzina ”Macon” a fost închisă, fabrica de sticlă din Chișinău se închide. Și fostul ministru al Economiei propune ca atât cărămizile, cât și sticla albă să fie procurate din import. Aici nu este nevoie de multă minte – de a lua banii noștri și de a-i da unor persoane străine care ar angaja muncitori străini, le-ar plăti salarii, iar muncitorii noștri vor merge în stradă și vor aștepta pomene de la Guvern. Trebuie să constatăm că actuala guvernare nu gestionează țara, această guvernare este condusă de consilieri externi care nu sunt interesați ca Republica Moldova să se dezvolte”, a rezumat deputatul BCS.
Alla Darovannaia, deputat PSRM, a menționat proiectele sociale pe care le-a înaintat fracțiunea, dar care nu au fost susținute de majoritatea PAS, deoarece guvernarea a avut alte priorități – ”populismul şi lupta pentru imagine”. Potrivit ei, Guvernul nu a identificat soluții de susținere a cetățenilor cel puțin pentru a acoperi impactul inflației fără de precedent din țara noastră.
Printre inițiativele sociale ale BCS au fost remarcate: acordarea unui suport financiar anual beneficiarilor de pensii; acordarea suportului financiar unic în sumă de 1000 de lei cu prilejul sărbătorilor de Paște și a Zilei Internaționale a Persoanelor în Etate beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat ; acordarea suportului financiar unic în sumă de 1000 lei pentru pregătirea elevilor de noul an școlar; interzicerea de a deconecta gospodăriile casnice de la rețelele de gaze naturale, energie termică și energie electrică în perioada rece a anului pentru neachitarea în termen a facturilor ș.a.
De asemenea, Alla Darovannaia a specificat că fracțiunea BCS a criticat dur Bugetului asigurărilor sociale de stat, lansând mai multe amendamente la documentul respectiv, printre care ¬- indexarea în corespundere cu rata inflației de 30% a pensiilor, a indemnizației unice la nașterea copilului, a ajutorului de deces care nu a fost modificat de mulți ani.
„Majorarea istorică” a pensiilor, alocațiilor sociale, indemnizațiilor și altor plăti sociale promisă de guvernare s-a transformat în cea mai mare devalorizare a acestora. Pensionarii, persoanele cu dizabilități și alte categorii de cetățeni vor trebui să se consoleze cu o indexare de 14%, 8,5%, sau chiar zero indexare, și să rămână doar cu promisiunile ca guvernarea va avea grijă de cetățeni”, a subliniat Darovannaia.
Vorbind despre sistemul de sănătate, deputatul socialist a condamnat intenția guvernării de a reforma sistemului de sănătate prin subordonarea tuturor spitalelor ministerului, proiect criticat dur de diverse instituții și autorități. De asemenea, Alla Darovannaia și-a exprimat dezamăgirea că medicii au suferit cea mai mare diminuare a salariului real – cu minim 35% și a ajuns unica categorie de angajați ai statului, pentru care nu sunt prevăzute majorări de salarii pentru anul viitor, la fel ca și în acest an.
Totodată, ”pentru prima data în istoria acestei țări, nu sunt ajustate transferurile din bugetul de stat pentru medicină la nivelul inflației din anul precedent, vorbim despre subfinanțare cu 960 mln.lei, iar prețul poliței pentru unele categorii de cetățeni a crescut până la peste 12000 lei”.
”Peste tot în lumea civilizata, Ministerul Sănătăți se ocupă de politici și reforme în domeniul sănătăți, numai la noi de reparații de spitale și postări pe Facebook”, a spus Darovannaia.
Pe finalul briefingului, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, a subliniat că deși opoziția parlamentară a fost foarte activă în legislativ, venind cu numeroase inițiative legislative de susținere a cetățenilor, mediului de afaceri, majoritatea parlamentară le-a respins fără a le examina, mai mult, a venit cu atacuri la adresa opoziției.
Vlad Batrîncea a criticat faptul că opoziția este boicotată inclusiv mediatic, fiindu-i restrâns accesul la televiziunea publică ”Moldova 1” achitată din bugetul public național, dar care deservește exclusiv partidul de la guvernare și care s-a transformat într-o televiziune de partid.
Potrivit vicepreședintelui, în Moldova pe parcursul anului curent a avut loc o acțiune inedită – închiderea abuzivă, ilegală a 6 televiziuni de către o comisie cu împuterniciri în domeniul energetic ceea ce va conduce la condamnarea Republicii Moldova la CEDO.
”Opoziția, care reprezintă o treime din populație este obstrucționată și la capitolul propunerilor bugetare. Nu am avut posibilitatea să promovăm nici un amendament și propunere la buget ceea ce este foarte grav și va fi penalizat”, a mai spus deputatul.
Vlad Batrîncea a subliniat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor se solidarizează cu cetățenii RM, cu administrația publică locală, cu mediul de afaceri, cu agricultorii care sunt neglijați și obstrucționați de guvernare și cărora BCS a acordat tot sprijinul posibil.
Pentru anul care vine, Vlad Batrîncea a urat cetățenilor curaj, optimism, bucurie și multă sănătate pentru a putea produce schimbările necesare.
https://youtu.be/Bl9A3BRJVNg
PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă