PSRM

19 octombrie 2017

Fracțiunea parlamentară a PSRM și-a prezentat poziția cu privire la decizia CC din 17 octombrie

Fracțiunea parlamentară a PSRM, cea mai mare fracțiune din Parlamentul RM, și-a prezentat astăzi, 19 octombrie, poziția cu privire la decizia Curții Constituționale din 17 octombrie.

Decizia Curții Constituționale interpretează articolul 98 alineatul (6) din Constituție. Potrivit lui, dacă Președintele RM refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui membru al guvernului, candidatura este aprobată de președintele parlamentului sau de premier. Fiecare caz trebuie să fie examinat de Curtea Constituțională.

Fracțiunea PSRM consideră că această decizie a Curții Constituționale „încalcă grav jurisdicția constituțională, bunul simț și normele democratice în Republica Moldova”.

„Principiul sfânt al jurisdicției constituționale și al statului de drept este separarea puterilor în stat”, a declarat secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, deputatul Vlad Batrîncea. În Republica Moldova există instituția prezidențială, există președintele ales de tot poporul, pentru care a votat un număr record de alegători în toți anii de independență– 830 de mii. „.

Decizia Curții Constituționale din 17 octombrie este o depășire gravă a atribuțiilor, consideră socialiștii. CC poate interpreta anumite articole din Constituție, să elimine unele lacune în legea de bază. Dar, în acest caz, Curtea Constituțională a organizat un spectacol foarte prost regizat în interesul Partidului Democrat, care intenționează să uzurpeze complet puterea în stat.

Decizia CC este practic o încercare de a elimina Președintele din câmpul constituțional al Republicii Moldova, consideră socialiștii. Dar, președintele RM este mai mult decât o singură persoană, este o instituție de stat. Prin decizia sa, Curtea Constituțională nu interpretează unele articole din Constituție, submină Constituția, submină parlamentul, care trebuie să aprobe modificările în Constituție. Curtea Constituțională nu depășește doar atribuțiile sale de serviciu, ci încalcă legislația Republicii Moldova.

Astăzi, CC reprezintă un pericol pentru democrația și Constituța RM, afirmă socialiștii. Aceste hotărâri înjosesc cetățenii RM. Cetățenii sunt foarte indignați.

”Primim zilnic sute și mii de apeluri, a menționat Vlad Batrîncea. – Cetățenii nu pot înțelege de ce au ales un președinte, iar șase persoane dintr-o instituție care se numește CC, dar în realitate este deja Curtea Anticonstituțională, își permit să-și bată joc de președinte, de popor și de Constituție”.

Socialistul a menționat că astăzi, CC nu corespunde nici Constituției, nici democrației. Prin urmare, această componență a Curții Constituționale trebuie să plece, iar toți cei care au încălcat Constituția trebuie să răspundă prin lege.

”Suntem cel mai mare partid pro-prezidențial, cu cea mai mare fracțiune parlamentară. Suntem dispuși să apărăm președintele, Constituția și statul de drept în Republica Moldova. După alegerile parlamentare, atunci când vom forma altă majoritate, neapărat vom interveni în legislația care reglementează activitatea CC”, a subliniat Vlad Batrîncea.

”Din punct de vedere juridic, această hotărâre a CC este una abuzivă, absurdă și periculoasă pentru statalitatea Republicii Moldova. Să nu uităm că acești șase judecători au cetățenie dublă, servesc altui stat și duc o politică de  distrugere a statului RM. Paralel se ocupă cu deservirea intereselor majorității de la guvernare, dar împotriva poporului și a statului”, a menționat deputatul Vladimir Țurcan.

Deputatul a atras atenția asupra faptului că guvernul însuși a înțeles de la bun început că nu va putea folosi prevederea articolului 89 din Constituție, care prevede condițiile de demitere a președintelui din funcție. Guvernul a sesizat Curtea Constituțională despre acest lucru, potrivit căruia CC a adoptat o decizie scandaloasă. Majoritatea de la guvernare înțelege perfect că referendumul nu va ameliora situația: oamenii nu-i vor susține pe ei, ci pe președinte. De aceea, ei s-au adresat Curții Constituționale pentru ajutor, pentru a găsi alte oportunități, „să născocească ceva” pentru a suspenda președintele țării.

Ce a găsit CC? În loc să interpreteze articolul 98 din Constituție, care prevede procedura de numire-suspendare a membrilor guvernului, ceea ce a fost indicat și în sesizarea guvernului, CC început să interpreteze mai multe articole, în primul rând, articolul 91 din Constituție, care prevede interimatul funcției.

În consecință, Curtea Constituțională a introdus un nou concept, care nu este prevăzut în Constituție, în loc de ” imposibilitatea temporară de a-şi exercita atribuţiile” – „suspendare temporară”. În consecință, conform deciziei Curții Constituționale, suspendarea poate fi efectuată chiar și pentru o zi, pentru o jumătate de zi, pentru o oră – pentru ca persoana care va fi numită temporar în funcția de președinte interimar să poată semna unul sau mai multe documente.

Este absolut absurd, abuziv și incorect din punct de vedere al dreptului constituțional, dar și în genere al gramaticii sau al logicii, a menționat Vladimir Țurcan. Potrivit lui, dacă aveam parte de o procuratură normală, demult trebuia să fie o autosesizare din partea procuraturii și să fie pornit dosar penal în privința acestor judecători.

”Ceea ce am văzut în ultimile zile se încadrează în scenariul de destrămare și distrugere a instituțiilor statului. Corect acționează instituțiile europene că nu alocă bani acestui guvern pentru reformarea justiției, deoarece după astfel de hotărâri ale CC, în țară nu există justiție”, a declarat deputatul PSRM, Vasile Bolea. Fracțiunea PSRM va apăra președintele, Constituția și legile. Vom cere ca legile să fie respectate, astfel încât să nu fie interpretate în folosul anumitor interese”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă