PSRM

22 decembrie 2023

Fracțiunea BCS condamnă numirea unui cetățean străin în fruntea Băncii Naționale a Moldovei

Fracțiunea BCS condamnă numirea unui cetățean străin în fruntea Băncii Naționale a Moldovei Deputații BCS Vlad Batrîncea, Bogdan Țîrdea și Diana Caraman au susținut un briefing în cadrul căruia au reiterat poziția fracțiunii în folosul demiterii lui Octavian Armașu de la conducerea BNM, totodată, exprimându-se categoric împotriva intenției guvernării de a numi în funcția de guvernator a unui cetățean străin.

În cadrul briefingului, Vlad Batrîncea a menționat că salută demiterea lui Octavian Arnașu din funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, deoarece persoanele care au participat sau acoperit frauda bancară trebuie trase la răspundere.

Totodată, vicepreședintele Parlamentului a atenționat că PAS încalcă legea cu privire la BNM atunci când intenționează să aducă în fruntea acestei instituții un cetățean dinafara țării, care nici nu deține cetățenia RM.

”Din presa română am aflat că doamna deja a primit cetățenia RM. Vom verifica cât de legal a fost dobândită cetățenia, or, conform legii cu privire la BNM, candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale nu poate fi un cetățean al altei țări, exponent politic sau membru al unui partid. Dar, am văzut că până la examinarea acestei chestiuni în Parlament, președintele partidului USR român a felicitat deja RM cu această desemnare și numire”, a remarcat Vlad Batrîncea.

Deputatul socialist consideră că asemenea acțiuni reprezintă o bătaie de joc față de legile RM, Constituția RM, față de Banca Națională și față de bunul simț.

Din motivele invocate, reprezentanții BCS vor contesta această decizie la Curtea Constituțională.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă