PSRM

28 iulie 2022

Fiodor Gagauz: Instaurarea controlului unui partid politic asupra CEC – asta e lăudata „experiență europeană”?

Republica Moldova, inclusiv în calitate de țară candidat la aderarea la UE, și-a asumat angajamentul de a respecta drepturile minorităților etnice și s-a obligat să creeze condiții pentru participarea eficientă a reprezentanților comunităților în administrarea afacerilor publice.

Socialistul Fiodor Gagauz a amintit despre aceasta deputaților PAS în cadrul ședinței Parlamentului, comentând faptul că, la elaborarea noului Cod electoral, nu s-a ținut cont de aspirațiile populației din Găgăuzia.

Fiodor Gagauz a remarcat că adesea, reprezentanții guvernării fac referire în declarațiile lor la experiența europeană, însă experiența europeană nu este o abstracție, ci niște legi, convenții, standarde și reguli concrete, respectarea cărora au și creat acel model politic al Europei pe care conducerea Republicii Moldova îl aduce drept exemplu atât de des.

– Nu poți să fii candidat la aderarea la UE și să instaurezi un control total al unui partid politic asupra autorității electorale și să ignori interesele marilor grupuri ale societății statului nostru. De aceea fac apel la rațiunea voastră și propun ca pentru lectura a doua să fie perfecționat Codul Electoral, luându-se în calcul argumentele expuse. Acesta va fi un test al angajamentului față de valorile democratice și va demonstra adevăratul preț al retoricii proeuropene, a menționat Gagauz.

Sursă: aif.md

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă