PSRM

16 mai 2024

Fiodor Gagauz: fracțiunea BCS se opune categoric organizării unui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale

Partidul de guvernământ încearcă să mențină puterea prin orice mijloace posibile și inventează diferite căi de falsificare a viitoarelor alegeri prezidențiale din Moldova. Astfel, PAS a decis să folosească referendumul republican exclusiv în scopuri politice și electorale. Acest lucru a fost declarat de deputatul BCS, Fiodor Gagauz, în discursul său din Parlament pe marginea proiectului care aprobă data referendumului constituțional republican concomitent cu alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

„După cum știți, acum un an, țara noastră a primit statutul de candidat la aderarea la UE. Cu toate acestea, în prezent nu există o decizie privind admiterea Republicii Moldova – și nu se știe când va fi luată această decizie. În ciuda faptului, guvernul deja propune modificarea Constituției și acordarea unei părți din suveranitate structurilor europene, fără a discuta inițial condițiile privind o posibilă aderare la UE”, a spus deputatul.

El a atras atenția asupra faptului că întrebarea, care se presupune a fi adresată la referendum, nu respectă legislația în vigoare și induce în eroare alegătorii: „Susțineți modificarea Constituției în scopul aderării Moldovei la Uniunea Europeană?”

Mai mult, Codul Electoral al Republicii Moldova nu conține conceptul de referendum constituțional, iar articolul 211 din Codul Electoral, în baza căruia guvernarea va încerca să legalizeze rezultatele referendumului, contrazice direct prevederile constituționale de modificare a Legii fundamentale.

„Fracțiunea BCS se opune categoric organizării unui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, împotriva încercărilor de modificare a Constituției ocolind prevederile Legii fundamentale și intenționează să se adreseze la Curtea Constituțională pentru a declara neconstituțională problema care se propune a fi supusă referendumului”, a rezumat Fiodor Gagauz.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă