PSRM

16 iulie 2019

Igor Dodon: O politică externă echilibrată este unica soluție pentru Republica Moldova

Moldova trebuie să prietenească cu toți, iar să optezi în beneficiul sau doar cu Vestul sau cu Estul, ar fi cea mai mare greșeală. Despre aceasta a declarat președintele țării, Igor Dodon în interviul acordat jurnalistului român.

Șeful statului a reiterat că de mai bine de doi ani, promovează o politică externă echilibrată. Aceasta presupune continuarea implementării Acordului de Asociere cu UE, restabilirea relațiilor strategice cu Rusia și statutul de observator la UEEA. Prin urmare, Igor Dodon consideră că este greșit să se facă alegerea exclusiv în beneficiul cuiva.

„În RM, o treime din populație vorbește limba rusă. În Moldova sunt regiuni unde 90% dintre locuitori doresc apropierea de Rusia, dar sunt și regiuni unde 60% dintre locuitori doresc apropierea de România sau UE. Dar dacă acești oameni ar trebui să aleagă „sau-sau”, atunci se vor apărea conflicte interne. Deci, unica soluție este o politică externă echilibrată. Eu i-am spus despre aceasta și lui Putin, și lui Macron, și lui Trump, și doamnei Merkel și mă bucur că o astfel de abordare găsește înțelegere la marile puteri ale lumii. Este unica soluție ca Republica Moldova să supraviețuiască”, a declarat el.

De asemenea, șeful statului a subliniat că privește Acordul de Asociere cu UE ca o șansă pentru sporirea calității vieții cetățenilor RM, care este cu siguranță binevenită, și nu ca un „bilet rapid” pentru aderarea la Uniunea Europeană.

“UE are problemele sale. Voi puteți garanta că Uniunea Europeană este gata să se extindă în continuare? Eu văd că sunt țările din Balcani care încă nu au primit această perspectivă clară de aderare. De ce noi să spunem că peste 5-10 ani vom adera la UE, dacă noi vedem că situația este diferită. De ce noi să nu încercăm prin această politică externă echilibrată să sporim calitatea vieții moldovenilor, să creștem competivitatea economică, să exportăm produsele noastre pe piețele ruse, să beneficiem de resurse energetice mai ieftine. Republica Moldova are doar de cîștigat”, a conchis președintele.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă