PSRM

13 octombrie 2014

Dodon – Moldova nu va fi niciodată parte a României!

Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a efectuat o vizită la Moscova. La invitaţia Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii Kiril, Igor Dodon a luat parte la serviciul divin dedicat celei de-a 700-a aniversări a Sfîntului Serghie de la Radonej. Patriarhul l-a binecuvîntat pe preşedintele Partidului Socialiștilor pentru iniţiativele sale nobile şi a oferit cetăţenilor Republicii Moldova ocazia de a se închina moaştelor şi icoanei Sfîntului Serghie de la Radonej, pe care Igor Dodon le va aduce în ţara noastră pentru o perioadă de 30 de zile, în cadrul Campaniei „Iubesc Moldova!”. Liderul socialiştilor a acordat un interviu postului de televiziune „Rossia-24”.

– Putem afirma că alegerile parlamentare din Moldova reprezintă de fapt o definiţie a vectorului de dezvoltare: încotro să ne orientăm – spre est sau spre vest, spre Uniunea Europeană sau spre Uniunea Vamală, deci – Federaţia Rusă?
– Alegerile din Republica Moldova au un caracter principial. Întrebarea de bază nu rezidă în faptul ce partide vor accede, ci în faptul ce fel de valori şi ce direcţie strategică va triumfa. Alegerea urmează a fi făcută între cele două direcții – Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală.

– De această dată, la alegeri participă 40 de partide. Cîte din acestea au şanse reale de a accede în parlament?
– După mine, doar vreo 5-6 partide, inclusiv Partidul Socialiştilor, au şanse reale de a accede în legislativ.

– Dar ce arată sondajele? Care este starea de spirit reală a locuitorilor Republicii Moldova?
– Conform tuturor sondajelor, mai bine de 55 la sută dintre cetățenii ţării se pronunţă pentru Uniunea Vamală. Reieşind din aceasta, deducem că partidele ce vor accede în Parlament au şanse reale de a crea o coaliţie de centru stînga. Asta cu condiţia, dacă Voronin nu va „lua razna” din nou, aşa cum s-a mai întîmplat cu „planul Kozak”, şi nu va merge cu „europenii”.

– Care este poziţia partidului Dumneavoastră?
– Poziţia Partidului Socialiştilor este certă– chiar în prima şedinţă a Parlamentului vom înainta pentru agenda legislativului proiectul hotărîrii cu privire la denunţarea Acordului de Asociere. Cetăţenii cunosc bine că Acordul a fost semnat în iunie, ratificat în regim de urgenţă, iar socialiştii au votat împotriva ratificării.

– A trecut o perioadă nu chiar atît de îndelungată, dar totuşi – ce a obţinut Republica Moldova de pe urma Acordului de Asociere?
– Suportăm pierderi colosale, acest Acord ne distruge economia, ramuri întregi. A avut de suferit complexul agroindustrial, sute de mii de tone de mere se strică acum în livezi, iar procesarea lor nu este rentabilă. Producătorii agricoli suportă pierderi enorme.

– Dar puteau fi prevăzute aceste pierderi şi, eventual, evitate?
– Au existat avertismente din partea Federaţiei Ruse, noi la fel am atenţionat parlamentarii că nu trebuie să ne grăbim cu semnarea acestui Acord, care se poate solda cu mari probleme vizavi de pieţele noastre tradiţionale.

– Este un pas politic semnarea Acordului?
– Actualii guvernanţi din Moldova joacă rolul unor păpuşe într-un mare joc geopolitic pe care îl fac Washingtonul şi Bruxellesul, iar acest lucru este înşeles de toată lumea! Dacă s-ar fi condus de interese naţionale, nu ar fi semnat aceste acorduri. Imaginaţi-vă ce beneficii ar avea Republica Moldova în condiţiile sancţiunilor reciproce ale Occidentului şi Federaţiei Ruse, odată ce ţi se deschide 30-40 la sută din piaţă. Am fi obţinut un beneficiu mare şi un suport substanţial pentru sectorul economic!

– Care este poziţia partidelor de guvernare în preajma alegerilor?
– Este un moment foarte important. Actuala guvernare şi păpuşarii ei din Bruxelles înţeleg că, mai curînd, vor pierde aceste alegeri. Aflaţi în această agonie, ei lansează diverse mecanisme, cum ar fi interzicerea postului de televiziune „Rossia-24” – anume înaintea alegerilor.

– În opinia mea, aceste lucruri se fac din cauza viziunilor mioape. S-a mai întîmplat aşa şi altă dată. Atunci cînd omul este prea mult influenţat de informaţia pe care o furnizăm noi şi începe să se teamă de ea – desigur poţi interzice şi impune omul să privească desene animate.
– Just. Sînt nişte standarde duble foarte ciudate. La noi se retransmit toate posturile româneşti, care afirmă în mod deschis că Moldova nu există şi că, în 3-4 ani, va urma unirea cu România. De fiecare dată cînd se lansează în alegerile prezidenţiale, politicienii români încep să creadă că Republica Moldova este pămîntul lor.

– Îşi adună în aşa mod dividende politice?
– Nu ştiu ce îşi adună ei, dar vreau să spun cert şi clar un lucru – Republica Moldova nu va fi niciodată parte a României! Moldovenii nu doresc şi nu vor fi români. Oamenii obţineau cetăţenia românească şi paşapoarte româneşti doar pentru a putea călători în Europa fără vize, însă acest proces a fost stopat odată cu abolirea regimului de vize. Potrivit sondajelor de opinie, circa 70 la sută din cetăţeni se autodefinesc moldoveni, vorbesc limba moldovenească şi doresc să studieze anume „Istoria Moldovei” şi nu istoria statului vecin! Socialiştii au înaintat în Parlament un proiect de lege în vederea protejării şi consfinţirii moldovenismului.

– Se pare că în Moldova s-a creat o situaţie stranie cu posturile TV şi cu identitatea?
– În situaţia în care asemenea „prieteni” cu „ponturi” închid posturi de televiziune ruseşti, apare întrebarea – dar de ce n-aţi interzice şi posturile româneşti de televiziune? De ce nu aţi sista activitatea altor posturi, europene – care reflectă în mod absolut unilateral situaţia din Ucraina la o distanţă de 180 de kilometri de Chişinău, unde oamenii au fost arşi de vii ca pe timurile fasciştilor în Marele Război pentru Apărarea Patriei?!

– Dar cine în Republica Moldova adoptă decizii în privinţa sancţiunilor impuse posturilor TV?
– Asemenea decizii se iau de Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Chiar zilele trecute au fost sancţionate toate companiile ce transmit ştirile din Federaţia Rusă. Mai mult, ei vorbesc acum chiar de o eventuală interzicere a retransmiterii ştirilor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova.

– Însă o astfel de politică este departe de a fi una democratică şi serveşte intereselor forţelor antiruseşti.
– În pofida politicii rusofobe – acest fapt nu-i ajută. Marea majoritate a poporului moldovenesc este „Pentru” Uniunea Vamală, majoritatea cetăţenilor tratează Federaţia Rusă ca pe un prieten. Republica Moldova şi Federaţia Rusă au un trecut comun legat, de exemplu, de Dimitrie Cantemir. Avem un prezent comun – peste 700 000 ce concetăţeni de-ai noştri muncesc în Federaţia Rusă. Avem aceeaşi credinţă – creştin ortodoxă. Sînt convins că avem şi viitor comun, iar acest viitor va fi în Uniunea Vamală.

– Uniunea Vamală – este un slogan electoral al Socialiştilor?
– Nu sînt doar nişte lozinci! Noi am ratat 11 ani din cauza că Voronin nu a semnat „planul Kozak”, luînd razna – fie din cauza americanilor, fie a altor forţe, oculte… Dacă nu ar fi comis acea eroare, am fi putut soluţiona foarte multe probleme. Nu mai dorim să pierdem timp.

– În context, aş dori să vă întreb despre alegerile parlamentare care vin: comuniştii nu acceptă nicio coaliţie, despre ce fel de coaliţie vorbiţi? De ce nu s-ar crea o coaliţie puternică de centru-stînga?
– Vorbesc despre acele partide care vor accede în parlament graţie voturilor alegătorilor care cred în mişcarea noastră înainte – înspre Uniunea Vamală. În cazul în care partidele ce vor accede în parlament graţie acestor voturi ulterior îşi vor trăda alegătorii şi vor coaliza cu cei de dreapta pentru integrarea europeană – va fi ultima dată cînd vor mai fi în Parlament.

– Aţi negociat cu cineva în privinţa unei eventuale coaliţii?
– Bineînţeles, am discutat acest subiect cu unele partide. Mesajul nostru comun pentru toţi cei care pledează pentru Uniunea Vamală este necesitatea identificării unui numitor comun, or noi împărtăşim aceleaşi valori. Însă multe din cele 40 de partide nu sînt decît nişte „spoileri” care vor încerca să sustragă o parte din voturi. Asctuala campanie va fi una foarte interesantă.

– 40 de partide participă la scrutin. Alegătorul cum să se orienteze în această multitudine de formaţiuni?!
– Da, 40 de partide, o lună şi jumătate, multă informaţie, multă murdărie, mesaje şi lozinci confuze. Doresc să vă asigur de un lucru foarte cert – cetăţeanul moldovean, alegătorul moldovean este pentru ca Moldova să se mişte înspre Uniunea Vamală. Este important ca toată lumea să înţeleagă acest lucru. Cetăţenii din Republica Moldova doresc să fie împreună cu Federaţia Rusă, or noi sîntem siguri că Moldova poate prospera doar împreună cu Rusia!

– Dacă abordăm partea economică, aş zice – pragmatică, atunci este absolut evident!
– Mişcarea înspre Uniunea Europeană nu e doar o problemă a economiei. Problema de bază este una mult mai profundă – integrarea europeană distruge statalitatea moldovenească. Deja este clar că integrarea europeană se va produce fără Transnistria şi Găgăuzia, posibil – chiar şi fără unele raioane de nord ale ţării. Se poate crea situaţia în care Republica Moldova pur şi simplu va dispărea de pe harta Europei ca stat şi va deveni parte a României! De aceea, atunci cînd vorbim despre Uniunea Vamală – noi spunem că aceasta nu e doar o soluţionare a problemelor economice şi sociale, ci, mai întîi de toate – aceasta înseamnă păstrarea statalităţii Republicii Moldova.

– Dar cît de viabilă este statalitatea Moldovei în asemenea condiţii dificile?
– În viziunea noastră statul trebuie să aibă o structură federală, iar subecţi ai federaţiei să fie şi Transnistria, şi Găgăuzia – în aşa condiţii vom reuşi să creăm mijloacele şi pîrghiile necesare pentru minimalizarea riscurilor!

– Dar care este scopul principal al vizitei Dumneavoastră la Moscova? Ştiu că aţi avut o întrevedere cu Patriarhul!
– Am avut onoarea să particip la serviciul divin dedicat celei de-a 700 aniversări a Sfîntului Serghie de la Radonej! După liturghie a urmat întîlnirea noastră, iar eu am fost binecuvîntat de Patriarh pentru toate iniţiativele noastre bune! De asemenea, cu binecuvîntarea Patriarhului, vom aduce pe 10 octombrie în Moldova pe o perioadă de tocmai 30 de zile moaştele Sfîntului Serghie de la Radonej! Este un indiciu foarte elocvent că avem aceleaşi valori, aceeaşi istorie, aceeaşi religie, care ne unesc! Chiar dacă europenii, americanii – păpuşarii guvernanţilor noştri doresc să rupă aceste legături, nu le va reuşi nimic. Pentru că legăturile dintre Rusia şi Moldova s-au zidit de secole.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă