PSRM

05 septembrie 2019

Igor Dodon: Republica Moldova nu va adera la NATO

Statutul neutru al Republicii Moldova înseamnă neparticiparea în blocuri militare, inclusiv NATO. Acest lucru a fost declarat de președintele Igor Dodon, Secretarulului General al NATO, Jens Stoltenberg în cadrul întrevederii care a avut loc la Bruxelles.

Președintele a subliniat că statutul constituțional de neutralitate permanentă și politica externă echilibrată rămîn o prioritate de bază pentru conducerea Republicii Moldova, dat fiind că aceasta presupune construirea unor relații de bună vecinătate cu toți partenerii internaționali în baza respectului reciproc. Totodată statutul neutru al Republicii Moldova înseamnă neparticiparea în blocuri militare, inclusiv NATO. Reieșind din acest considerent, conducerea Republicii Moldova intenționează să obțină recunoașterea la nivel internațional a statutului constituțional de neutralitate pernanentă a țării noastre, a remarcat Igor Dodon.

“Pentru noi, este primordial să ne consolidăm neutralitatea și recunoașterea internațională a acestui statut. În același timp, suntem deschiși pentru colaborarea cu toți partenerii noștri – și din Est, și din Vest”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că în viața politică a țării noastre au avut loc schimbări importante, ținînd cont de formarea unei noi coaliții de guvernare și investirea unui nou Guvern. Dodon a confirmat că majoritatea parlamentară și noul Guvern de la Chișinău își vor îndeplini toate angajamentele semnate anterior cu toți partenerii internaționali și vor promova o politică externă echilibrată în interesul țării și al poporului.

„Pledăm pentru o politică externă echilibrată, pentru promovarea intereselor naționale ale Republicii Moldova cu toți partenerii noștri. În același timp, neutralitatea, așa cum ați spus, nu înseamnă izolare, de aceea vom continua relațiile noastre cu partenerii atît din Est, cît și din vest. Vreau să vă mulțumesc pentru suportul acordat pe parcursul ultimilor ani în diverse domenii. Sper foarte mult că colaborarea, care a fost începută încă din anii 2000 în baza acordului semnat, va fi continuată în interesul ambelor părți”, a conchis Igor Dodon.

În același timp, Jens Stoltenberg a menționat că NATO respectă decizia Republicii Moldova de a nu adera la Alianța Nord-Atlantică.

“NATO susține pe deplin și respectă neutralitatea, independența și suveranitatea țării dumneavoastră așa cum este prevăzut în Constituția Republicii Moldova. Știm că Moldova a decis să nu adere la NATO și respectăm pe deplin această decizie”, a spus el.

Sursa: http://aif.md/dodon-genseku-severoatlanticheskogo-aljansa-moldova-ne-vstupit-v-nato/
© aif.md

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă