PSRM

24 decembrie 2021

Discursul vice-președintelui fracțiunii parlamentare a BCS, Corneliu Furculiță, la încheierea sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului

Stimați colegi, dragi cetățeni. Menirea opoziției, în orice stat, este să critice majoritatea guvernamentală și să vină cu soluții alternative, pentru a îmbunătăți situația din țară și viața cetățenilor. Știu că unii vor spune acum că am ieșit să inventez critici de dragul criticilor. Dar, stimați colegi și dragi cetățeni, haideți, calm și obiectiv, să facem o retrospectivă a acțiunilor actualului Parlament în cele 5 luni de activitate. Fără emoții, doar fapte, pe care le-au văzut și chiar le-au simțit întregul popor.

 1. Maratonul legilor anti-sociale. Dacă ar exista un premiu special pentru cel mai “anti-social” Parlament, atunci actuala majoritate ar fi urcat pe piedestal, ocupând primul loc.
 • În doar câteva luni, majoritatea PAS din Legislativ a majorat vârsta de pensionare pentru femei și bărbați până la 63 de ani. Peste doar câteva zile, mulți moldoveni ar fi ieșit deja la pensie și ar fi beneficiat de această plată socială, pe care au meritat-o muncind zeci de ani și plătind în fondul social.
 • Actualul Parlament a anulat indexarea de două ori pe an a pensiilor și a refuzat să mai ofere, de două ori pe an, a unor ajutoare unice de 1000 de lei la sărbătorile de iarnă și de Paște. În ultimii ani circa 400 de mii de pensionari au primit, inclusiv în ajunul Crăciunului, câte 1000 de lei și au avut astfel bani pentru cadouri la nepoței, dar și pentru masa de sărbătoare. Dar acum au primit doar scumpiri enorme. La scumpiri voi reveni.
 • Acest Parlament a refuzat, în repetate rânduri, să voteze în lectură finală proiectul de lege care prevede majorarea cu 40 la sută a salariilor personalului medical, limitându-se în acest an pandemic doar la cuvinte frumos ambalate la adresa medicilor. Deputații din PAS spun că nu sunt bani pentru aceste majorări.
 • Însă Parlamentul a găsit bani să majoreze salariile deputaților, miniștrilor și președintelui Maia Sandu cu 1400-1500 de lei pe lună, refuzând să susține proiectul comuniștilor și socialiștilor de a exclude această majorare nesimțită în raport cu profesorii, angajații de la grădinițe sau funcționarii publici.
 • Acest Parlament a refuzat să asigure mese gratuite elevilor în clasele gimnaziale, ca să creștem o generație sănătoasă. Iarăși au explicat că nu sunt bani și lipsește avizul Guvernului.
 • Cu toate acestea, majoritatea PAS a găsit și bani, a propus și a votat fără avizul Guvernului legea care prevede dublarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale până la 82 de mii de lei pe lună, astfel că venitul lunar al unora dintre acești magistrați depășește 130 de mii de lei. Repet, venitul lunar. Această corupere prin lege a magistraților Curții Constituționale a scandalizat opinia publică și doar după multe zile în care cetățenii și-au manifestat nemulțumirea, iar noi am avertizat că vom contesta această majorare, Președintele țării a remis spre revizuire Parlamentului această lege. A urmat o adevărată bâlbâială la vârful PAS pe acest subiect. Ceea ce vede întregul popor este faptul că voi încurajați doar oamenii voștri, pe care-i folosiți ca și instrumente de luptă împotriva oponenților politici.
 • Actualul Parlament a refuzat să accepte proiectul nostru prin care se oferă aproximativ 60 de milioane de lei despăgubiri fermierilor, care au rămas fără roadă în acest an din cauza grindinei și a ploilor abundente din primăvară. Pentru că, spune guvernarea, nu-s bani. Dar PAS a găsit bani ca să majoreze numărul de ministere, oferind milioane pentru întreținerea acestora, iar bugetul Președinției a fost crescut. Pentru Cancelaria de Stat au crescut cu sute de milioane de lei bugetul, dar pentru agricultori nu au bani.
 1. În premieră, în aproape jumătate de an Parlamentul a refuzat toate proiectele opoziției. Spuneam la început că rolul opoziției nu se limitează la critică, ci și la oferirea soluțiilor de alternativă. Din păcate, absolut toate proiectele opoziției au fost refuzate de această majoritate parlamentară. Este un fapt rușinos pentru Parlament, dar și o acțiune nedemocratică, fapt ce poate să-l confirme și partenerii de dezvoltare, dar care, din păcate, încă mai tac uimindu-se în tăcere de comportamentul și greșelile majorității parlamentare.

Faptul că majoritatea parlamentară a refuzat să asculte opoziția a dus și la primirea unui “cartonaș roșu” din partea Comisiei de la Veneția la Legea privind procuratura. Este cel mai critic aviz din istoria parlamentarismului moldovenesc din partea acestei instituții europene, șeful căreia a avertizat cu câteva luni în urmă guvernarea de la Chișinău să “se grăbească încet”. Poate după acest caz rușinos pentru țară majoritatea parlamentară va ține cont și de sfaturile opoziției.

Stimați deputați din PAS, vă mai amintiți cum anul trecut ați rupt microfoanele în sala Parlamentului? Cetățenii încă nu au uitat acel comportament. Noi, fiind în opoziție, tot am protestat, dar am făcut-o pașnic, fără să împingem ori să lovim pe cineva, fără să rupem microfoane ori să distrugem bunurile cumpărate din banii cetățenilor. Și așa credem că este corect să ne manifestăm nemulțumirea, nu prin agresiune.

Și încă ceva, stimați deputați din PAS. Anul trecut voi ați vorbit că bugetele au fost aprobate, noaptea, ca hoții, împărțindu-se banul public. Și în acest an ați adoptat bugetele la miezul nopții. Doar că este o mare diferență între modul în care am făcut noi și cum ați făcut voi. Când am fost noi la guvernare, am acceptat majoritatea propunerilor la bugetul de stat, venite de la deputații din opoziție. Voi acum nu ați acceptat nicio propunere venită de la opoziție, deși noi am solicitat bani pentru reparația școlilor, grădinițelor, spitalelor, bani pentru reparația drumurilor, iluminat stradal și alte proiecte așteptate de cetățenii acestei țări.

 1. Anularea concursurilor și transparența de fațadă. Aceste acțiuni au scandalizat întreaga societate. Deși ați promis în Campania electorală promovarea în funcții doar a profesioniștilor angajați în baza concursurilor publice, acum faceți exact invers. Ați anulat mai multe concursuri, iar cele păstrate sunt mimate, pentru că se știe din timp că va câștiga omul vostru. Să vă amintesc scandalul cu Avocatul Poporului și proxenetul? Rușinos!

Transparența procesului legislativ este sub orice nivel de critică. Multe proiecte ajung pe masa deputaților seara târziu, ca a doua zi să fie aprobate.

 • În așteptarea vremurilor bune. Programul de guvernare, aprobat în august, se numește “Moldova vremurilor bune”. În perioada realizării acestui program de “vremuri bune”, benzina, motorina și gazul lichefiat s-au scumpit cu câțiva lei. Gazul natural s-a scumpit cu 139%, iar energia termică s-a scumpit cu 60%. Cu circa 30 la sută s-au scumpit cărbunii și tot cu aproape atâta s-au scumpit lemnele pentru foc.

Sper că noul an va fi unul mai constructiv, când majoritatea parlamentară va lua în calcul vocea opoziției, propunerile și soluțiile noastre, care sunt așteptate de popor. Pentru asta cetățenii au votat pentru noi, ca să le facem viața lor mai bună, nu doar a demnitarilor și verișoarelor acestora.

Sănătate, pace și prosperitate tuturor cetățenilor și minte tuturor deputaților. La Mulți Ani!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă