PSRM

25 mai 2020

Din 1 iunie 2020, ar putea fi anulate un șir de restricții pentru mai multe domenii de activitate

Din 1 iunie 2020, ar putea fi anulate un șir de restricții pentru mai multe domenii de activitate. Președintele Igor Dodon a anunțat, după ședința tradițională de luni de la Președinție, că va propune Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică ca din această dată să fie scoase restricțiile pentru activitatea piețelor din Chișinău și Bălți, centrele comerciale, domeniul HoReCa, transportul internațional de pasageri și sălile de sport.

Potrivit șefului statului, situația epidemiologică din țară înregistrează o dinamică pozitivă. Săptămîna trecută, numărul de cazuri de infectări cu COVID-19 a scăzut cu 8,9%, numărul de vindecări a crescut cu 2,9% și numărul de decese a scăzut cu 7%. De asemenea, dacă la începutul lui aprilie rata de contagiozitate era de 3,17, săptămîna trecută acest coeficient a fost de 0,89.

”Avem o dinamică și gestionare a situației, în opinia specialiștilor, care ne permite să trecem la următoarea etapă de scoatere a restricțiilor. Dacă Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică va accepta aceste propuneri, începînd cu 1 iunie, vor rămîne interdicțiile pentru sistemul de educație: grădinițe și școli, și întrunirile în grupuri mai mari de 50 de persoane”, a spus șeful statului.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică urmează să se întrunească în ședință în seara zilei de 25 mai.

Președintele țării a anunțat că pensionarii vor primi ajutorul unic de 700 de lei

Președintele Igor Dodon a venit cu inițiativa de acordare a unui ajutor unic de 700 de lei pentru toți pensionarii din țară care au o pensie de pînă la 3000 de lei. Șeful statului a făcut acest anunț după ședința tradițională săptămînală cu premierul și președintele Parlamentului.

Dodon a declarat că a solicitat Guvernului să elaboreze un proiect de lege în acest sens.

Salariile angajaților din sistemul de Sănătate vor fi dublate

Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că, pe parcursul zilei de astăzi, va semna un decret prin care anul 2020 va fi declarat Anul lucrătorului medical. În contextul acestui an, șeful statului vine și cu propunerea de dublare a salariilor pentru toți lucrătorii medicali.

Dodon a solicitat Guvernului să elaboreze un plan calendaristic în care să fie indicat foarte clar etapele de dublare a salariilor pentru toți lucrătorii medicali.

”Scopul este ca acest plan să fie elaborat în timpul apropiat ca toți angajații din sectorul medical să cunoască în ce perioadă va fi dublat salariul, nu trebuie să fie o perioadă lungă”, a declarat președintele.

Potrivit șefului statului, prima etapă de dublare a salariilor pentru angajații din sistemul de sănătate ar putea fi chiar la 1 septembrie 2020.

Autoritățile pregătesc un nou pachet de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri

Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat despre lansarea unui nou pachet de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri din țară. Potrivit șefului statului, acest suport va fi unul semnificativ pentru agenții economici.

O primă măsură se referă la extinderea termenului de reeșalonare a creditelor luate de agenții economici pînă la sfîrșitul anului. În prezent, acest termen este de pînă la 1 iunie 2020.

De asemenea, statul va acoperi dobînzile bancare la creditele noi pentru agenții economici, în mărimea a șase fonduri de salarizare, pentru perioada de pînă la 31 decembrie 2021.

Igor Dodon anunță că acest suport din partea statului este de pînă la 24 de miliarde de lei și practic va acoperi valoarea tuturor creditelor accesate de agenții economici care se ridică la aproximativ 27 de miliarde de lei.

”Anterior am propus, Guvernul a acceptat și Parlamentul a votat, trei fonduri de salarizare pentru acoperirea dobînzilor și doar pînă la sfîrșitul anului curent. Acum venim cu propunerea de a acoperi pentru întreprinderile care iau credite noi dobînzile pentru șase fonduri de salarizare. Aceasta nu înseamnă că acești bani vor fi utilizați doar pentru salarii, fiecare întreprindere va decide. Și să acoperim această rată pînă la sfîrșitul anului viitor. Este vorba despre rata de 8,7 % în lei și mai mult de 4% în valută”, a spus președintele.

Șeful statului a precizat că, în prezent, fondul de salarizare lunar în sectorul real al economiei este de aproape 4 miliarde de lei.

”Șase fonduri de salarizare înseamnă circa 24 de miliarde de lei statul va acoperi dobînzile bancare pentru aceste credite. La moment, sectorul real al economiei are credite în valoare de aproape 27 de miliarde de lei. Practic prin această măsură noi acoperim dobînzile pentru toate creditele bancare care vor fi accesate de agenții economici”, a declarat Dodon.

Președintele a menționat că această măsură se va extinde și pentru creditele luate de agenții economici de la organizațiile de microfinanțare.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă