PSRM

Președintele partidului

1                                                   Zinaida Greceanîi

Zinaida Greceanîi s-a născut la 7 februarie, 1956. Este absolventă a Universităţii Financiar-Economice din Chişinău şi a Universităţii de Stat din Chişinău, la specialitatea „economist”.

După absolvirea instituțiilor de învăţămînt, în perioada 1974 – 1991, a activat în calitate de contabil-şef, inspector superior, inspector-revizor superior, şefă a Secţiei buget din cadrul Direcţiei financiare a raionului Briceni.

În perioada 1991—94, a activat în calitate de şefă a Secţiei buget, vice-director al Direcţiei financiar-economice raionale Briceni, vice-preşedinte interimar al Comitetului executiv raional Briceni, director interimar al Direcţiei financiar-economice raionale Briceni.

În perioada 1994 – 96, a activat în funcția de vice-director interimar al Direcţiei generale elaborare şi analiză buget, şefă a Secţiei bugete locale a Departamentului buget din cadrul Ministerului Finanţelor Republicii Moldova.

În perioada 1996 – 2000, este şefă a Direcţiei generală elaborare şi sinteză buget, director al Departamentului buget din cadrul Ministerului Finanţelor al RM.

În anul 2000, Zinaida Greceanîi este numită în funcţia de ministru al Finanţelor. În perioada 2001- 2002 activează în calitate de primvice-ministru al Finanţelor.

În perioada 2002- 2005, Zinaida Greceanîi deţine postul de ministru al Finanţelor al Republicii Moldova.

În perioada 2005 – 2008, deţine postul de prim-viceprim-ministru al Guvernului Republicii Moldova. A activat în postul de co-preşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruseşti pentru colaborare comercial-economică.

În perioada 2008 – 2009, Zinaida Greceanîi este Prim-ministru al Republicii Moldova.

La 13 mai, 2009, în cadrul şedinţei în plen a CC al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi este aleasă în calitate de candidat pentru postul de Preşedinte al Moldovei. La alegerile prezidenţiale din 20 mai, 2009, nu a putut acumula numărul necesar de voturi (60 de voturi din cele 61 necesare) din cauza boicotului declarat de opoziţie.

La 14 septembrie, 2009, a demisionat din postul de Prim-ministru, devenind deputat în Parlamentul Moldovei.

Zinaida Greceanîi a deţinut poziţia nr. 1 în lista Partidului Socialiştilor din Republica Moldova pentru alegerile parlamentare ordinare din 30 noiembrie, 2014. După alegeri, devine preşedinte al fracţiunii PSRM – cea mai mare fracţiune parlamentară, care numără 24 de deputaţi în Parlament. Este membru al Comisiei pentru economie, buget şi finanţe.

La 18 decembrie, 2016, în cadrul Congresului XIV Extraordinar al PSRM, Zinaida Greceanîi a fost aleasă în calitate de Preşedinte al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.
Este căsătorită. Are doi copii.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă