PSRM

22 februarie 2022

Deputații socialiști propun un pachet de măsuri pentru susținerea cetățenilor și a întreprinderilor

Deputații din fracțiunea parlamentară a blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Petru Burduja și Tatiana Cunețchi, au vorbit astăzi, în cadrul unui briefing, despre pachetul de legi elaborat de socialiști care are drept scop să atenueze consecințele pandemiei și crizei energetice prin acordarea unui sprijin concret cetățenilor de rând și agenților economici.

În primul rând, deputații PSRM propun de a institui un moratoriu asupra controalelor de stat fiscale și financiare, planificate și inopinate, inclusiv asupra controalelor vamale și posturilor fiscale până la sfârșitul acestui an.

„Acest lucru va permite agenților economici să investească fondurile economisite și să evite amenzile și penalitățile. Această practică a fost aplicată cu succes în 2020 de către Guvern, având sprijinul PSRM”, a declarat Petru Burduja, vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe.

În al doilea rând, vorbim despre amnistierea fiscală pentru amenzile și penalitățile stabilite de Inspectoratul Fiscal agenților economici până la data de 31 decembrie 2022. ”În cazul în care agentul economic, până la data de 31 martie, nu are nicio restanță la debitele impozitelor pe care trebuie să le achite bugetului de stat, să-i fie anulate 100% din penalitate și 50% din amendă”, a explicat autorul.

Petru Burduja a menționat că în 2021 valoarea amenzilor a constituit 362 milioane lei –  se propune ca această sumă să fie orientată indirect în activitatea economică a mediului de afaceri și în folosul cetățeanului, care astăzi este silit să plătească la timp factura pentru gaz, pentru produsele de primă necesitate. În acest an, Ministerul Finanțelor a prevăzut suma de amenzi și penalități de 306 milioane de lei.

Socialistul a menționat că anul trecut, au fost lichidate peste 2800 de unități economice, dar nu este clară cifra întreprinderilor care și-au suspendat activitatea, ținând cont de situația agenților economici din domeniul HoReCa.

Prin urmare, statul este pur și simplu obligat să ia măsuri stimulative pentru a sprijini întreprinderile și cetățenii.

În al treilea rând, socialiștii propun introducerea cotei zero la profitul reinvestit, ceea ce va permite întreprinderilor să direcționeze fonduri către dezvoltare.

În al patrulea rând, este necesar de a limita plafonarea salariilor funcționarilor publici pentru perioada martie-decembrie 2022 până la 2 salarii medii în economie – 19800 lei.

În al cincilea rând, de a extinde termenul de restituire a creditelor bancare pentru cetățeni de până la 90 de zile, la cerere. Băncile comerciale nu ar trebui să perceapă taxe și dobânzi pentru întârzierea efectuării plăților la prelungirea contractului.

În al șaselea rând, se propune anularea tuturor achizițiilor publice care nu au o importanță deosebită (procurarea mijloacelor de transport, a reparațiilor capitale, etc). Economiile acumulate în acest mod, cât și în urma plafonării salariilor demnitarilor publici vor fi direcționate spre diminuarea consecințelor crizei energetice și pandemice din țară.

În al șaptelea rând, pentru a salva locurile de muncă și a sprijini activitatea întreprinderilor, se propune prelungirea termenelor de declarare și plată a impozitului pe venit pentru anul 2021 pentru persoanele fizice și agenții economici.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă