PSRM

13 martie 2023

Deputații PSRM: guvernarea este obligată să indexeze pensiile la nivelul ratei anuale a inflației

Astăzi, deputații BCS, Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au susținut un briefing în cadrul căruia au vorbit despre obligativitatea guvernării de a respecta art. 13 din Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii care prevede indexarea anuală a pensiei la rata inflației din decembrie anul precedent, adică la 30,2%. În opinia lor, indexarea la nivelul de 14,4% este neconstituțională și nu poate fi acceptată în condițiile creșterii în avalanșă a prețurilor la produse, servicii și tarife.

Alla Darovannaia a adus critici guvernării pentru care pensionarii nu mai reprezintă o prioritate, spre deosebire de armată, Președinție și guvern.
”Au majorat salariile miniștrilor cu 8000 lei. Au creat un minister nou cu 60 de angajați, au majorat bugetul Președinției și a ministerului Apărării, doar pentru Dumneavoastră, stimați cetățeni, nu sunt bani în buget”, a menționat Darovannaia.

Deputatul a amintit că pe 23 ianuarie curent socialiștii au depus o sesizare la CC prin care au contestat decizia Guvernului de a indexa pensiile doar la nivelul de 14,4% și nu la nivelul inflației, cum prevede legislația. Răspunsul înaltei Curți este așteptat până la data de 1 aprilie – ziua de indexare.

”Solicităm Guvernului, chiar dacă acesta s-a schimbat, să respecte legislația și Constituția RM, și să indexeze pensiile la rata de 30,2%, care reflectă creșterea reală a prețurilor în anul 2022!”, a subliniat Darovannaia.

Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a amintit că, ajuns la guvernare, PAS a luat în 2021 trei decizii care au creat probleme pensionarilor în condițiile de creștere rapidă a prețurilor și tarifelor: au crescut vârsta de pensionare la 63 de ani, au anulat indexarea de două ori pe an, au schimbat formula de indexare a pensiilor.

Vladimir Odnostalco a menționat că de la 1 aprilie curent, aproximativ 720 de mii de pensionari și beneficiari de alocații sociale vor fi indexați cu 14,4% – în loc de 30,2%. În total, aceste categorii de persoane vor primi puțin peste 3 miliarde de lei și tot atâția bani nu-i vor primi, adică „autoritățile au furat peste 3 miliarde de lei de la pensionari, schimbând Legea în favoarea sa, în decembrie 2022”, a menționat Vladimir Odnostalco.

Vladimir Odnostalco a concretizat: dacă o persoană primește o pensie medie pentru limita de vârstă în valoare de 2607 lei, atunci ar trebui să primească o indexare lunară de 782 lei, dar, datorită guvernării PAS, va primi doar jumătate – 390 lei. 4700 de lei pe an îi vor fi furați. Dacă pensia este de 3 mii de lei, atunci pensionarul va fi lipsit de 5.400 de lei într-un an.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă