PSRM

06 noiembrie 2019

Deputații PSRM solicită demisia Ministrului Justiției, Olesea Stamate

În cadrul conferinței de presă de astăzi, 6 noiembrie, Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor a făcut o declarație cu privire la concursul pentru funcția de procuror general desfășurat de Ministerul Justiției. Prezentăm textul integral al declarației.

PSRM a luat act de decizia Ministrului Justiției, Olesea Stamate, de a anula rezultatele concursului pentru selectarea Procurorului General. Constatăm că după mai multe momente confuze generate de modul în care ministra Justiției a gestionat acest concurs, avem parte de un final comico-tragic, care aduce cu sine cel mai mare eșec al actualei guvernări. Ministra Justiției practic își recunoaște public incompetența, își anulează propriul concurs, organizat așa cum a dorit ea și cu cine a dorit ea. Toate acestea vin după ce aceeași ministră a apărat inițial public rezultatele concursului și a dat asigurări că totul a fost organizat legal și corect, iar acum constatăm că anumite presiuni politice care s-au făcut asupra ei au determinat-o să ia o decizie care discreditează total reforma justiției, pune sub semnul întrebării independența ei de politic și capacitatea ei de a gestiona în mod profesionist implementarea reformei justiției.

Prin neprofesionalismul de care a dat dovadă, prin modul în care a desconsiderat opinia comisiei formată tot de ea, prin modul în care a afectat credibilitatea Guvernului, ministra Stamate trebuie să facă gestul de onoare și să demisioneze, cu scuze publice adresate cetățenilor pentru modul în care le-a înșelat așteptările, gestionînd total inadecvat pînă acum reformarea justiției. Doamna Stamate a compromis și modificarea legislativă făcută de majoritatea parlamentară privind modalitatea de selectare a procurorului general, o modificare care și așa a fost făcută forțînd Constituția. Deputații din majoritatea parlamentară au acceptat acest compromis însă sperînd că printr-o organizare profesionistă a concursului avem posibilitatea de a selecta în sfîrșit un procuror general independent.

Un alt lucru extrem de grav este că în declarațiile sale anterioare, dar și în cea prin care anunță anularea concursului, doamna ministru Stamate sugerează foarte clar că problema a fost că nu a trecut un anumit candidat de filtrul concursului, unul care se pare că era preferatul cercului politic care a desemnat-o în funcție. Acest lucru indică încă o dată în plus lipsa totală de independență a ei. La tot acest eșec uriaș, nu trebuie să uităm nici criticile extrem de severe formulate de Comisia de la Veneția față de conceptul de reformă elaborat de doamna Stamate.

Avem așadar indiciile unei incompetențe clare și a unei situații care riscă să compromită grav dorința reala de reformă a majorității parlamentare. În aceste condiții, PSRM așteaptă demisia ministrului Olesea Stamate și desemnarea de urgentă de către Blocul ACUM a unui persoane competente în această funcție, care să fie capabilă să facă o reformă reală a justiției. De asemenea, urmează să discutăm cu colegii din Blocul ACUM în ce măsura modificarea legii privind selectarea PG de către o comisie guvernamentală mai poate fi de actualitate, după acest eșec rușinos înregistrat de Guvern în derularea concursului. Trebuie să acceptăm cu toții acest eșec neașteptat înregistrat în domeniul reformării justiției, Guvernul să și-l asume și să învețe lecțiile care trebuie învățate, iar majoritatea parlamentară să ia deciziile care se impun pentru a spălă această rușine de pe activitatea guvernării. PSRM a susținut toate legile propuse în domeniul reformării justiției, a făcut compromisuri uriașe pentru a sprijini această reformă, însă nu este gata să susțină în continuare în funcții oameni incompetenți, care răspund doar la comenzi politice și care compromit implementarea reformei justiției. Ne asumăm în fața cetățenilor partea noastră de vină, că am susținut necondiționat o astfel de persoană în funcțiune și nu am intervenit încă de la primele semne ale incompetenței sale. Am considerat însă că e important să o lăsăm sa organizeze măcar acest concurs profesionist, care ar fi putut să ne mai dea speranțe că se poate conta pe ea în implementarea reformei justiție.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă