PSRM

14 februarie 2024

Deputații BCS s-au întâlnit cu membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cadrul Senatului României

Deputații BCS, Adrian Albu și Fiodor Gagauz au avut o întrevedere cu membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cadrul Senatului României, care se află într-o vizită în Republica Moldova. În cadrul discuției, parlamentarii moldoveni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația din sfera de securitate a Republicii.

În special, deputații au remarcat imperfecțiunea noii legi cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, care păstrează subordonarea politică a acestei structuri de stat. Potrivit deputaților, subcomisia pentru control parlamentar SIS nu poate activa deoarece nu este creat regulamentul necesar, fapt ce oferă SIS spațiu de manevre pentru a efectua represiuni politice.

Adrian Albu a atras atenția asupra faptului că SIS deseori lansează în spațiul informațional comunicate despre diverse infracțiuni, dar nu vedem declarații despre rezultatele muncii efectuate în aceste cazuri. În același timp, Guvernul evită să organizeze audieri parlamentare pe aceste probleme, ceea ce ridică îndoieli cu privire la legalitatea acțiunilor întreprinse.

Deputații au mai amintit că, potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat neutru, dar guvernul, prin strategia sa de securitate, a identificat în calitate de dușman al Republicii Moldova – Federația Rusă. Mai mult, orice critică a guvernării este declarată drept o atentare la securitatea națională din partea inamicului declarat.

„Orice critică a guvernării este calificată drept propagandă sau fals. Drept urmare, 12 posturi de televiziune au fost închise cu explicația banală de „propagandă prin tăcere”, iar toți politicienii de opoziție care critică guvernarea se aleg cu dosare penale sau verificări din partea altor instituții care joacă rolul unei bâte politice”, au subliniat parlamentarii.

Pe finalul întrevederii, parlamentarii celor două țări s-au pronunțat pentru continuarea cooperării interparlamentare pe probleme de securitate. Senatorii din România i-au invitat pe deputații moldoveni să viziteze Senatul și să discute mai detaliat chestiuni legate de colaborarea bilaterală.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă