PSRM

26 iunie 2024

Deputații BCS au contestat la Curtea Constituțională fuziunea controversată a spitalului „Toma Ciorbă” și a dispensarului dermatovenerologic

Deputații BCS Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au sesizat astăzi Curtea Constituțională cu privire la constituționalitatea hotărârii guvernului de a fuziona Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Dispensarul Republican Dermatovenerologic.

„Actualul guvern încalcă sistematic toate legile. Inițial a fost efectuat transferul forțat al instituțiilor medicale raionale sub jurisdicția Ministerului Sănătății. În acest context, ministerului i-au fost transferate și spitalele din capitală. Nu a existat nicio justificare rezonabilă pentru această decizie, nu au fost prezentate nici careva planuri, nici finanțare suplimentară pentru dezvoltarea instituțiilor medicale”, a declarat Vladimir Odnostalco.

Deputatul a amintit că actualul ministru al sănătății, pe când era în opoziție, „lupta vehement împotriva unor astfel de încălcări, iar acum conduce un maraton al ilegalităților”.

Socialiștii au evidențiat mai multe încălcări grave ale legislației. Potrivit Allei Darovannaia, în primul rând, este încălcată Constituția, care prevede că toate structurile sistemului de sănătate sunt stabilite prin lege organică adoptată de Parlament, și nu prin decizia guvernului.

Următoarea încălcare constă în faptul că hotărârea guvernului vine în contradicție cu siguranța sanitară. În cazul dat, este vorba de două spitale de profil cu propriile laboratoare. Cum se va realiza fuziunea? Ministerul nu a prezentat informații în acest sens.

Deputații au menționat și lipsa de transparență a deciziei pripite de optimizare a spitalelor. Vladimir Odnostalco a amintit că în 2012, când ministerul era condus de Anatolie Usatîi, a existat deja o încercare de a „elibera” terenul spitalului „Toma Ciorbă” și a altor instituții medicale din centrul Chișinăului, se presupune că pentru construcții. Dar atunci Parlamentul a cerut stoparea lichidării spitalelor.

Problema optimizării spitalelor nu a fost discutată nici cu colectivele medicale, nici cu sindicatele, nu au fost organizate audieri publice pe acest subiect, din care cauză, la finele anului trecut în Chișinău au avut loc proteste ale lucrătorilor medicali împotriva fuziunii forțate a spitalelor.

Deputații și-au exprimat speranța că Curtea Constituțională va lua o decizie în interesul orașului și al pacienților, în favoarea păstrării patrimoniului medical istoric al Chișinăului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă