PSRM

28 decembrie 2023

Deputații BCS au boicotat ședința Parlamentului în semn de protest față de deciziile ilegale ale guvernării PAS

Deputații fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au anunțat astăzi, în cadrul unui briefing, că boicotează ședința în plen a Parlamentului, în semn de protest față de adoptarea de către majoritatea PAS a mai multor decizii ilegale. În special, este vorba despre privatizarea ilegală a întreprinderilor strategice ”Red Nord” și REE Nord, închiderea Universității de Educație Fizică și Sport, a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, modificarea Codului Electoral.

„Toate ilegalitățile pe care guvernarea intenționează să le realizeze sub paravanul sărbătorilor – privatizarea activelor publice, patrimoniului național, întreprinderilor strategice – trebuie să devină obiect al urmăririi penale”, a declarat președintele fracțiunii Vlad Batrîncea.

Deputatul a menționat că Parlamentul habar nu are pentru ce votează, aprobând legi și amendamente pregătite peste noapte care contravin legislației și recomandărilor Comisiei de la Veneția. „Credem că această guvernare și-a pierdut simțul realității. Pentru ea nu mai contează nici Constituția, nici legile Republicii Moldova”.

„Noi, opoziția, ne opunem categoric fărădelegilor pe care Maia Sandu și partidul ei le comit doar pentru a obține un nou mandat prezidențial”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului a menționat că, reieșind din situația creată, fracțiunea BCS a demarat protestele și a lansat consultări cu mai multe partide extraparlamentare.

De asemenea, președintele fracțiunii a anunțat că vor fi întreprinse o serie de acțiuni legale pentru a ajuta atât spitalul Toma Ciorbă, cât și Universitatea de Educație Fizică și Sport.

Deputatul, Bogdan Țîrdea, a atenționat că actualii conducători au statului delapidează bugetul de stat și patrimoniul național în proporții nemaivăzute până acum și trebuie să răspundă în fața legii.

Socialistul a amintit despre extragerea în 2022 din bugetul de stat a 11 mld. lei. pentru așa zisele procurări de gaze naturale, cedarea a 5 ha de teren a stadionului republican la un preț necunoscut până acum ș.a.

Astăzi, potrivit socialistului, se lichidează spitalul ”Toma Ciorbă” cu 2,5 ha de pământ la un preț de circa 25 mln. euro, Universitatea de Educație Fizică și Sport cu 4 ha teren la un preț de circa 40 mln. euro.

”Deja se anunță concesionarea aeroportului Chișinău, se intenționează priHvatizarea S.A. RED-Nord”, falimentarea întreprinderii municipale ”Apă-Canal”, cu vinderea ulterioară a acesteia unor corporații transnaționale etc”, a remarcat parlamentarul.

Bogdan Țîrdea a amintit că în perioada când a fost privatizată BEM, concesionat aeroportul, furat miliardul etc, unii din actualii conducători ai țării erau la conducere în funcția de ministru de interne, ministră a Educației, viceministru al Educației.

Parlamentarul a subliniat că deputații BCS se vor adresa la toate instituțiile statului abilitate de cercetarea acestor fărădelegi pentru ca toți cei implicați să fie atrași la răspundere.

Rezumând rezultatele anului 2023, deputatul BCS Constantin Starîș a menționat că grație PAS, Moldova își pierde rapid suveranitatea – „astăzi guvernarea nu doar nu reprezintă interesele majorității, ci este în război cu ea”.

Deputatul a atras atenția asupra faptului că regimul a creat mai multe precedente periculoase care ar putea distruge suveranitatea țării, independența și statalitatea acesteia.

„Constituția a fost modificată printr-un simplu vot tehnic. Pentru prima dată în istoria țării, zeci de mii de cetățeni au fost privați de dreptul de a fi aleși. Poliția politică și cenzura politică, care distruge domeniul mass-media, au devenit parte din rutina noastră…”.

Constantin Starîș a subliniat că, prin eforturile autorităților PAS, Integrarea Europeană a devenit asociată cu represiunea, starea de urgență și încălcarea flagrantă a legilor. „Ceea ce numiți Integrare Europeană reprezintă un lagăr de concentrare unde îi mânați pe toți împotriva voinței lor”.

În același timp, deputatul a menționat că guvernul pierde rapid încrederea populației: „Oamenii au început să se deștepte deja. Iar cu deșteptarea va începe demontarea sistemului oribil și inuman pe care încercați să-l stabiliți într-o țară atât de iubitoare de libertate precum Republica Moldova”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă