PSRM

26 august 2022

Deputatii BCS boicotează ședința Parlamentului și cer demisia Guvernului și alegeri anticipate

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor boicotează ședința extraordinară de astăzi a Parlamentului și cer demisia Guvernului. Acest lucru a fost declarat de către Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM.

Potrivit afirmațiilor vicespeakerului, Guvernul nu a venit la această ședință extraordinară a Parlamentului cu nicio măsură anticriză. În loc să prezinte o analiză profesionistă aprofundată a situației și să elaboreze un program anticriză, Guvernul propune măsuri cosmetice.

În primul rând, guvernarea nu poate spune nimic despre combaterea crizei energetice: ce-i așteaptă pe oameni la toamnă și la iarnă, ce decizii sistemice au autoritățile pentru a depăși această criză și pentru a ajuta oamenii? Ce vor face oamenii cu aceste facturi enorme?

În al doilea rând, Guvernul nu propune nicio soluție pentru depășirea crizei alimentare. Toate aceste măsuri demonstrative, întreprinse din contul creșterii TVA la importuri, cu care ministrul finanțelor vine astăzi în Parlament, este o jonglare ieftină a faptelor. Oamenii cumpără mărfuri de import mai scumpe, plătesc TVA mai mare, iar Guvernul vrea să rezolve problemele cetățenilor din contul buzunarelor proprii ale acestora.

„Am propus de mai multe ori măsuri de încurajare a producătorilor autohtoni pentru a asigura o creștere reală a economiei. Reacția autorităților a fost neadecvată, cu atacuri la adresa opoziției, fără a acorda sprijin producătorilor autohtoni, cu accent pe stimularea importurilor. În această situație, prețurile continuă să crească”, a remarcat Vlad Batrîncea.

În al treilea rând, guvernarea etalează măsurile de acordate a sprijinului unic anumitor categorii de cetățeni, pe care prim-ministrul le-a numit cândva „pomene”. E bine că, în sfârșit, au ajuns la această practică a socialiștilor privind acordarea asistenței concrete cetățenilor, a menționat vicepreședintele Parlamentului.

Însă în perioada guvernării socialiștilor, nu erau asemenea crize și era o stabilitate în domeniul prețurilor. Astăzi însă, acestea cresc, iar guvernarea propune sume neînsemnate de ajutor, pe care le înghite inflația. În lipsa unor măsuri sistemice de combatere a crizelor economice, energetice și alimentare, acești bani nu vor salva cetățenii.

În al patrulea rând, fracțiunea cere să fie reduse cheltuielile administrative ale autorităților centrale. Vlad Batrîncea a atras atenția asupra faptului că guvernul majorează din nou bugetele ministerelor, președinției și ale altor instituții guvernamentale. Au fost create patru ministere noi, bugetele administrative deja au fost majorate cu sute de milioane de lei, acum se introduc noi unități de secretari de stat, responsabili de integrarea europeană.

Atunci când Guvernul este incapabil să facă ceva în politica internă, vine cu integrarea europeană, propunând „reparație” cosmetică, a subliniat vicespeakerul. Acesta a mai menționat că fracțiunea cere lichidarea celor patru ministere noi, revenirea la structura Guvernului din anul 2020, reducerea cheltuielilor administrative.

Ba mai mult, guvernul Gavrilița – cel mai neprofesionist și incompetent din istoria Moldovei independente, trebuie să demisioneze, oamenii își doresc alegeri anticipate, a declarat vicepreședintele Parlamentului.

Vlad Batrîncea a subliniat faptul că fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu va participa la această ședință manipulatoare a Parlamentului. Toți deputații fracțiunii sunt în țară, lucrează, inclusiv în raioane. La toamnă, fracțiunea va prezenta un plan anticriză care va fi elaborat în colaborate cu cei mai buni specialiști.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă