PSRM

26 mai 2017

Deputatul PSRM: În pofida evaluării pozitive a primului-ministru, în realitate, situația din țară este catastrofală

„În pofida evaluării pozitive a primului-ministru, în realitate, situația din țară este catastrofală”, a declarat deputatul din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor, Vladimir Odnostalco în raportul său în timpul audierilor parlamentare asupra Raportului Guvernului Pavel Filip, pe data de 26 mai 2017.

Drept exemplu, deputatul a adus datele statisticii. În special, el a remarcat o scădere accentuată a investițiilor în economie. Din anul 2011, volumul investițiilor străine directe au scăzut cu mai mult de 2 ori, în anul 2016 a fost înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani – 2% din PIB. În același timp, începând din 2008 datoria externă aproape s-a dublat (cu 186%).

Vladimir Odnostalco a subliniat faptul că în această situație economică, în primul rând, are de suferit populația: „De aproape 1,5 ani s-a redus salariul real în sectorul public. Pentru că oamenii se așteaptă la o înrăutățire a situației, își permit doar strictul necesar”.

Potrivit lui, așa-numita „reforma sistemului de pensii“, a provocat nemulțumirea crescândă a populației, iar creșterea vârstei de pensionare a întărit neîncrederea în sistemul de pensii.

„Sistemul de învățământ este într-o stare catastrofală: continuă eliminarea școlilor, iar starea tehnică și materială a instituțiilor de învățămînt este dezastruoasă. Profesorii au fost aduși în starea în care au ieșit în stradă pentru a protesta”, a menționat Vladimir Odnostalco.

Socialistul a remarcat, de asemenea, situația extrem de dificilă în domeniul sănătății: cozi interminabile la recepția medicului de familie, în sate practic nu sunt farmacii, majorarea prețurilor pentru serviciile medicale, polița de asigurare medicală obligatorie nu prevede numărul necesar de servicii, personalul calificat începe să iasă din sistem.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă