PSRM

02 februarie 2022

Deputații PSRM solicită CC să interpreteze aplicarea de către autoritățile publice a tarifelor majorate

Deputații PSRM au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită interpretarea prin prisma normelor constituționale deciziile autorităților publice cu privire la aplicarea retroactivă a taxelor și tarifelor majorate, ceea ce constituie o încălcare a drepturilor de proprietate ale consumatorilor.

Deputații au menționat că, potrivit Constituției, stabilirea și aplicarea retroactivă a taxelor și impozitelor de către autoritățile publice este o încălcare a drepturilor de proprietate.

Astfel, aprobarea la 28 ianuarie de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a tarifelor la gazele naturale începând cu 1 ianuarie, adică în mod retroactiv, este o încălcare a Constituției.

Socialiștii au atras atenția asupra faptului că aprobarea retroactivă a tarifelor denaturează calculele reale ale consumatorilor și duce la creșterea costurilor cu 37% pentru fiecare metru cub consumat. În același timp, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, 41 la sută din populația Moldovei trăiește „sub limita regională a sărăciei”.

Deputații subliniază faptul că acțiunile autorităților încalcă astfel dreptul de proprietate al cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, printr-o decizie a sa din anul 2011, Curtea Constituțională a stabilit că este inadmisibilă folosirea crizei sau a problemelor financiare pentru restricționarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Deputații PSRM mai specifică faptul că stabilirea de către autorități a tarifelor și taxelor care nu corespund cu veniturile cetățenilor, precum și aplicarea retroactivă a acestora compromit dreptul de proprietate al cetățenilor, consfințit în Constituție și în Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă