PSRM

13 iulie 2023

Deputații BCS boicotează ședința de azi și de mâine a Parlamentului în semn de protest față de ignorarea inițiativelor opoziției de către majoritatea PAS

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit astăzi sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest față de ignorarea inițiativelor opoziției de către majoritatea parlamentară.

Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, a subliniat în cadrul unui briefing că, pentru prima dată în istoria parlamentarismului Republicii Moldova, opoziția, care reprezintă o treime din populația țării, este ignorată atât de deschis timp de doi ani.

Astăzi, fracțiunea BCS a venit cu 10 inițiative, printre care se numără solicitările de a organiza audieri parlamentare cu privire la situația de la aeroport, cu privire la raportul Guvernului, la neplata salariilor asistenților sociali și altor lucrători. Deputații BCS s-au opus, de asemenea, anulării Acordului privind barierele tehnice din zona de Liber Schimb.

Vlad Batrîncea a amintit că UE niciodată n-a impus Moldovei condiții ca să anuleze acordurile, inclusiv în domeniul standardelor tehnice, pe piața unde cetățenii noștri câștigă peste 1 miliard de euro anual.

„Ce oferă în schimb așa-zisul ministru Alaiba producătorilor moldoveni? Digitalizare? Împreună cu deținătorii de patentă? Guvernarea ar trebui să ajute producătorii, să lupte pentru fiecare leu și dolar câștigat de moldoveni. Iar ei denunță acordurile pentru că așa le place”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Deputatul BCS a menționat, de asemenea, că fracțiunea s-a opus creării așa-numitului centru ”Patriot”, care va cenzura și filtra rețelele sociale. Potrivit deputatului, acest centru va costa milioane cetățenilor țării, unde doar directorul va primi salariul a 10 primari.

„Când opoziția este ignorată, când cetățenii nu pot fi auziți, când drepturile producătorilor locali sunt încălcate, nu avem ce face la ședințele Parlamentului”, a subliniat președintele fracțiunii BCS.

Deputatul BCS, președintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că toate deciziile din Parlament sunt luate de „marionete”: „aceasta nu este politica celor care reprezintă majoritatea în Parlament. Nu este opinia lor, nu este inteligența lor, experiența lor. Ei toți sunt zombați și programați din alte părți, din străinătate, din ambasade, de cei care dictează în ultimii ani politica internă și externă a Republicii Moldova.”

Vladimir Voronin a remarcat că deputații BCS au decis „să nu participe la asemenea activități” alături de cei care votează mecanic „pentru orice prostie, orice idiotism.”

„Ei trebuie să pună în aplicare deciziile Comisiei de la Veneția, APCE, care stipulează clar obligațiile guvernării față de opoziție”, a subliniat deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă