PSRM

25 octombrie 2023

Deputații BCS au contestat la CC legea cu privire la procedura de restituire a TVA și a accizelor pentru întreprinderile din Găgăuzia

Astăzi, deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Fiodor Gagauz, Grigore Novac, Vladimir Odnostalco, Ivanka Koksal și colegii din Adunarea Populară a Găgăuziei au sesizat Curtea Constituțională privind exercitarea controlului constituționalității prevederilor Legii 285 din 5 octombrie curent, promulgată recent de Președintele țării și care intră în vigoare din 1 noiembrie 2023. Legea prevede rambursarea TVA și a accizelor pentru antreprenorii din Autonomia Găgăuză din bugetul regional.

Deputatul Grigore Novac a menționat că asemenea legi creează bariere în dialogul stabilit de legislativul țării cu reprezentanții Adunării Populare din Găgăuzia: ”Considerăm că legea dată are menirea să îndepărteze Găgăuzia de Chișinău. În calitate de membru al Comisiei mixte formată din deputații Parlamentului RM și Adunarea Populară a Găgăuziei, menită să armonizeze legislația națională cu cea a Autonomiei, consider că astfel de acțiuni afectează dialogul stabilit cu atâtea eforturi”.
Fiodor Gagauz a subliniat că Legea promulgată de șeful statului are un caracter antigăgăuz. Potrivit deputatului, prevederile privind restituirea accizelor și a TVA din bugetului regional vine în contradicție cu legislația națională, care stabilește altfel.

De asemenea, deputatul socialist a atenționat asupra procedurilor în care legea a fost adoptată – în grabă mare și cu organizarea unor pseudoconsultații.

”Pe 17 iulie proiectul de lege a fost înregistrat, iar pe data de 31, fără dezbateri și consultări, a fost adoptat în prima lectură. Discuțiile în comisia de profil au durat 4 minute, după care au fost organizate pseudo consultări cu autoritățile regionale unde argumentele expuse de partea găgăuză nu au fost auzite. Pe 5 octombrie legea a fost aprobată, iar pe 23 octombrie – promulgată. Deja din 1 noiembrie aceasta intră în vigoare ceea ce este, de asemenea, ilegal, deoarece asemenea modificări ale legislației fiscale de regulă sunt aplicate cel puțin după șase luni de la adoptare”, a subliniat Fiodor Gagauz, adăugând că legea are un caracter discriminatoriu și poate genera o reacție negativă din partea regiunii.

Elena Iurcenco, deputat al Adunării Populare a Găgăuziei din partea PSRM, a remarcat că în urma acestei legi, adoptate fără a fi ascultată opinia locuitorilor Autonomiei, bugetul regional va pierde circa 100 mln. de lei, vor fi stopate mai multe proiecte sociale de susținere a tinerilor familii, de asigurare a alimentației gratuite a elevilor din clasele I-IX ș.a.

Adresându-se CC, deputații socialiști și-au exprimat speranța că în timpul cel mai apropiat, efectul legii va fi cel puțin suspendat, ca să nu aducă prejudicii bugetului, iar apoi legea să fie declarată neconstituțională, cum și este firesc.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă