PSRM

26 iunie 2024

Deputații BCS au avut o întrevedere cu Frank Schwabe, președintele Grupului Socialiștilor, Democraților și Verzilor din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE)

Astăzi, la Strasbourg, deputații BCS Vlad Bătrîncea, Adela Răileanu și Constantin Starîș, împreună cu reprezentanți ai societății civile din Moldova au avut o întrevedere cu Frank Schwabe, președintele Grupului Socialiștilor, Democraților și Verzilor din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Discuțiile au vizat multiple aspecte critice legate de situația actuală din Republica Moldova.

Parlamentarii moldoveni au informat oficialul european despre situația îngrijorătoare din Republica Moldova și abuzurile admise de actuala guvernare în mai multe domenii cheie.

Astfel, referindu-se la reforma justiției, deputații au subliniat că aceasta a intrat în colaps din cauza acțiunilor incompetente și defectuoase ale guvernării PAS, care a creat numeroase probleme legate de independența și eficiența sistemului judiciar.

Potrivit deputaților BCS, situația este similară și în domeniul procuraturii, or datorită interferențelor politice ale PAS este grav afectată funcționarea eficientă a instituției.

Totodată, deputații au exprimat îngrijorări serioase privind respectarea normelor statului de drept, evidențiind încălcări repetate și o lipsă de transparență în procesele decizionale.

Un alt subiect de discuție a fost suprimarea mass-media independente și restrângerea libertății de exprimare, ceea ce afectează negativ pluralismul de opinie și democrația în Republica Moldova.

Deputații au abordat și problematica referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, considerând această acțiune o manevră pentru a-i asigura un al doilea mandat președintelui Maia Sandu.

Reprezentanții Moldovei au solicitat sprijinul colegilor din APCE în vederea contracarării practicilor vicioase ale PAS în actul guvernării.

Frank Schwabe a dat asigurări că Grupului Socialiștilor, Democraților și Verzilor din APCE va monitoriza îndeaproape situația din Republica Moldova.

Părțile au convenit asupra necesității unui dialog continuu pentru a susține consolidarea democrației și respectarea drepturilor fundamentale ale omului în Republica Moldova.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă