PSRM

06 august 2021

Deputat socialist, către Gavrilița: Considerați că celor 63 de deputați care vă susțin li se va permite să încalce Constituția

Guvernul Gavriliță va încălca principiul independenței judecătorilor și procurorilor prin atragerea experților externi în procesul de selectare a procurorilor și judecătorilor. Asupra acestui fapt a atras atenția în Parlament deputatul socialist Vasile Bolea.

Parlamentarul a menționat că, potrivit Constituției, judecătorii și procurorii au organele sale de autoadministrare: CSM și CSP.

”Ați scris aceste aberații doar că este la modă să vorbiți despre antrenarea experților inclusiv celor internaționali sau considerați că celor 63 de deputați care vă susțin li se va permite să încalce Constituția și principiile constituționale consfințite”, a întrebat Bolea.

Candidatul desemnat la funcția de premier, Natalia Gavrilița, a răspuns că a inclus aceste acțiuni în Programul de activitate al Guvernului ”pentru că aceasta doresc cetățenii”.

”Sistemele de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor au avut timp berechet să se curețe. Acum este timpul să trecem la acțiuni hotărâte, inclusiv să urmăm exemplele altor state din Balcani și din altă parte care au reușit curățarea sistemului justiției de elemente corupte prin asemenea instrumente”, a spus Gavrilița.

Noul mecanism urmează a fi introdus în Legea privind sistemul de evaluare a judecătorilor și procurorilor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă