PSRM

17 decembrie 2019

Declarația Consiliului Republican al PSRM din 17 decembrie 2019

Anul 2019 a devenit un an istoric atît pentru Republica Moldova, cît și pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

În acest an, țara noastră a fost eliberată de regimul criminal oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și Partidul Socialiștilor au jucat un rol important în demontarea acestui regim.

Republica Moldova are acum posibilitate să înceapă o nouă etapă în dezvoltarea sa ca stat de drept, democratic, neutru, în cooperare strînsă și fructuoasă cu partenerii săi, atît din Vest, cît și din Est.

În 2019, Partidul Socialiștilor a obținut rezultate impresionante în cadrul alegerilor parlamentare și locale generale. PSRM și-a menținut statutul de cel mai mare partid parlamentar din țară, consolidîndu-și reprezentarea sa în forul legislativ al Republicii Moldova.

Președintele partidului, Zinaida Greceanîi, a fost aleasă în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a fost numit vicepreședinte al Parlamentului.

În 2019, pentru prima dată, un candidat dintr-un partid de centru-stînga a obținut o victorie decisivă la alegerile pentru funcția de primar general al Capitalei Republicii Moldova – Chișinău. Acesta a devenit candidatul Partidului Socialiștilor, colegul nostru, secretarul pentru ideologie al formațiunii,  Ion Ceban. Acum în fața lui Ion Ceban stă o mare provocare – să construiască o Capitală modernă și dezvoltată, iar  Partidul Socialiștilor îi va oferi tot sprijinul necesar în acest sens.

În 2019, candidații PSRM au obținut victorie în 17 orașe, inclusiv în 8 centre raionale și în 190 de sate ale țării. Potrivit rezultatelor scrutinului, reprezentanții Partidului Socialiștilor conduc  21 de raioane din Republica Moldova.

La inițiativa președintelui țării, Igor Dodon, și cu sprijinul Partidului Socialiștilor, în interesul dezvoltării țării și al bunăstării tuturor cetățenilor, a fost numit un Guvern neafiliat politic, un Guvern de tehnocrați profesioniști, condus de Ion Chicu. PSRM îi oferă încredere deplină acestui Guvern.

Devenit un partid de guvernare, Partidul Socialiștilor, încă din primele zile a început să pună în aplicare programul său politic. Relațiile cu principalul nostru partener strategic – Federația Rusă, au fost restabilite în toate domeniile. Parlamentul țării a adoptat inițiativele sociale la care deputații Partidului Socialiștilor au muncit timp de mai mulți ani.

Consiliul Republican al PSRM își reiterează angajamentul față de principiile fundamentale ale Partidului Socialiștilor:

  • independența și neutralitatea Republicii Moldova;
  • afirmarea identității moldovenești și crearea unei societăți multietnice;
  • adoptarea unei noi Legi cu privire la funcționarea limbilor străine vorbite pe teritoriul Republicii Moldova;
  • soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și reunificarea țării, cu suportul partenerilor internaționali și ținînd cont de interesele ambelor maluri ale rîului Nistru;
  • adoptarea Pachetului de legi privind statutul Autonomiei Găgăuze în forma în care a fost prezentat de Grupul de lucru comun al Parlamentului și de Adunarea Populară a UTA Găgăuzia;
  • politica externă echilibrată și dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase cu Vestul și Estul, menținînd și îndeplinind angajamentele prevăzute în acordurile semnate cu principalii noștri parteneri;
  • păstrarea calității de membru a Republicii Moldova în Comunitatea Statelor Independente și intensificarea cooperării cu țările CSI în cadrul Zonei de Liber Schimb a Comunității Statelor Independente;
  • dezvoltare economică și justiție socială;
  • apărarea credinței ortodoxe și valorilor tradiționale.

În același timp, astăzi considerăm drept cea mai mare prioritate  – depășirea crizei economice, soluționarea problemelor stringente din domeniul socio-economic și susținerea celor mai vulnerabile pături ale populației.

Consolidarea interacțiunii dintre toate ramurile puterii, dintre centru și regiunile țării, în scopul dezvoltării economiei țării și soluționării celor mai importante probleme sociale, protecția juridică a populației, sunt astăzi cele mai importante acțiuni care trebuie întreprinse.

Prioritatea noastră pentru anul 2020 este pregătirea pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova. PSRM pledează pentru ca șeful statului să fie ales în continuare de popor.

Respingem cu fermitate orice speculație cu privire la posibila alegere a președintelui țării de Parlament.

Avem încredere deplină în șeful statului, Igor Dodon, și îl considerăm cel mai potrivit candidat pentru funcția de Președinte al țării la alegerile din 2020.

PSRM felicită  toți cetățenii țării cu ocazia sosirii noului an – 2020 și își exprimă speranța că, în noul an, toți cetățenii Republicii Moldova își vor uni forțele pentru  depășirea crizei, schimbarea și dezvoltarea țării, precum și bunăstarea tuturor cetățenilor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă