PSRM

21 iulie 2017

Declarația Partidului Socialiștilor din Republica Moldova referitor la Declarația majorității parlamentare cu privire la Transnistria, adoptată în data de 21.07.2017

PSRM condamnă cu fermitate acțiunile provocatoare și declarațiile privind problema transnistreană ale majorității parlamentare, condusă de Partidul Democrat.

În absența unor rezultate vizibile ale Guvernului și majorității parlamentare în soluționarea problemelor economice și asigurarea unor garanții sociale pentru populație, ratingul și nivelul de încredere al oamenilor în guvernare, este la limita erorii statistice. În aceste condiții, singura soluție a problemelor legate de propriul rating și auto-conservarea puterii este instigarea situației în regiune, jocurile geopolitice și retorica anti-rusă.

Reamintim că numai în ultimele 6 luni, datorită eforturilor depuse de Președintele Republicii Moldova, relațiile cu Federația Rusă s-au îmbunătățit în mod semnificativ.
În condiții dificile se desfășoară procesul de soluționare a problemelor migranților moldoveni în Rusia și a exporturilor moldovenești pe piața rusă. Au fost lansate programe privind cooperarea inter-regională, proiecte în domeniul culturii și sfera umanitară. A fost stabilit un dialog constructiv cu Tiraspolul în interesul cetățenilor de rând de pe ambele maluri ale Nistrului.

Toate aceste rezultate sunt în pericol din cauza provocărilor lansate de autorități. Suntem convinși că nu este doar poziția majorității parlamentare, ci o linie geopolitică impusă de curatorii externi ai acestei guvernări.

Toate aceste acțiuni au un singur scop – de a obține o reacție din partea Rusiei și de a înrăutăți relațiile cu unul din cei mai importanți parteneri strategici ai Moldovei. Acest lanț de acțiuni este caracteristic pentru toți cei 9 ani de guvernare ai regimului de la putere.
Socialiștii consideră că soluționarea problemei transnistrene trebuie identificată în cadrul formatului diplomatic stabilit, exclusiv printr-un dialog pașnic și constructiv, dar nu prin acțiuni care agravează situația deja dificilă.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă